Sense trampes

El passat dijous es va fer el primer ple extraordinari de la legislatura per presentar el nou cartipàs i per presentar a aprovació els sous del govern i les retribucions a l’oposició. El titular d’aquest ple podria ser:

L’alcalde s’apuja el sou un 25% amb la complicitat de Junts x Vilassar

Hi ha més subtítols que tot seguit explicarem però abans volem respondre al missatge que en Damià del Clot (alcalde, escriptor, advocat i soci d’una immobiliària) va escriure divendres per les xarxes socials:

“Com alcalde passaré d’un sou brut anual de 50.000€ (any 2019) a 53.200€. És a dir, de 2.600€ a 2.850€ (xifres aproximades). Desmenteixo aquelles informacions que diuen que m’he pujat un sou 11.000 euros. Les dades són públiques i estan a disposició de la població. Tots els que porteu hores insultant-me i dient que sóc un lladre farieu bé d’informar-vos abans de blasfemar.”

I amb aquest missatge es fuig d’estudi i, a més, amb trampes:

Primer – Hem de tenir en compte els sous que es varen aprovar a l’inici de legislatura del 2015 i també la dedicació. En aquell moment es va aprovar, amb el vot en contra de Babord i VdM Sí Que Pot, un sou de 47.944 euros per una dedicació de 37,5 hores/setmana. Ara s’ha aprovat un sou de 53.200 euros amb una dedicació de 33,25 hores/setmana. Si fem una simple regla de tres doncs surt, efectivament, que hi ha hagut un increment de més 10.500 euros, el que suposa un 25%.


Segon – Les explicacions i les argumentacions s’han de donar en els espais polítics municipals, o sigui en els plens, i no només des de les xarxes socials. Això ho pot fer una activista o una ciutadana del poble, però l’alcalde ha de tenir prou pedagogia per explicar i argumentar el seu posicionament en el ple. Davant de les regidores i la ciutadania.

Tercer – En aquesta resposta no s’explica ni argumenta el motiu pel qual es proposa l’actual cartipàs i el motiu pel qual, de forma unilateral, es varen suspendre altres punts previstos en el ple com la figura de gerent. Tampoc cap explicació sobre l’augment de salaris de la resta de persones que formen el govern.

Però, més enllà del missatge del Sr. Alcalde, des de Babord sí que volem abordar tres preguntes que el govern no va explicar ni argumentar en el ple:

Quina és la conformació i la dedicació mínima d’un govern per garantir la gestió política de Vilassar de Mar?

Quin és el sou que ha de cobrar l’alcalde i els regidors de govern? Què es considera salari digne?

Com es construeix un debat amb la resta de partits? Com es prenen les decisions?

I això és el que el govern hauria d’haver fet en el ple del passat dijous. Defensar el seu posicionament i explicar-ho. No ho va fer. Tan sols es va limitar a llegir, com si fos una recepta de cuina. Sense més. I davant de les preguntes fetes per una part de l’oposició, cap reacció i cap resposta.

Davant d’aquest silenci i la manca d’arguments tot fa pensar que l’augment de sou és exclusivament pel benefici personal i en absolut lligat a la dedicació. Curiosa manera de defensar els valors republicans i la justícia social. Decidir el cartipàs municipal i els salaris es fa des d’una voluntat política. Actituds com aquesta allunyen el govern de la realitat social de la majoria que no viu amb aquests sous.

I si parlem de dignificar els sous, caldria començar per aquells que els tenen més baixos, no per aquells que exerceixen poder (institucional) i que se’l poden fer a mida perquè així ho permet la llei.

Ah! També caldria preguntar el posicionament de Junts per Vilassar que ha permès aquest despropòsit. Què han rebut a canvi? Els 630 euros per assistència al ple?… Com diu Rosalia: “Que jo sé que he nascut per ser milionària”


*Et convidem a consultar el nostre Codi Ètic perquè coneguis la nostra política pel que fa a remuneracions i gestió econòmica, entre d’altres.

Resposta al missatge de l'alcalde a xarxes pel que fa a l'increment del seu sou

  • Data

    15 de juliol de 2019