Vilassar de Mar i la protecció del medi ambient

Medi ambient és un terme genèric que engloba molts aspectes i sovint confon. Un tema quesovint es vincula al medi ambient és la protecció de la fauna, la flora i els hàbitats en què viuen i als que contribueixen les diferents espècies. A Vilassar, podríem parlar per exemple dels hàbitats seminaturals de la zona agrícola, la vegetació dunar a la platja, la vegetació de les rieres, els espais verds urbans, que són refugi de diverses espècies d’ocells i d’insectes, entre d’altres.

Qualsevol persona que visqui al poble sabrà, però, que res de tot això ni es cuida ni es protegeix particularment: la zona agrícola ni es protegeix ni es promociona la producció agrícola i s’abandona així a l’especulació, la protecció de la zona dunar va quedar malmesa amb el Glòria sense que s’hagi fet res per a restaurar-la, les rieres estan envaïdes per la canya, una espècie invasora que impedeix el creixement de vegetació autòctona, les zones verdes urbanes estan descuidades, es netegen amb bufadors automàtics que destrueixen les poblacions d’insectes, es retiren arbres sense reposar-los, es mantenen parterres immensos de gespa en alguns punts del passeig Marítim mentre en altres es posa encara més ciment.

Hem parlat de les zones més o menys naturalitzades, però la protecció del medi ambient també inclou altres coses. Per exemple, reduir la generació de residus i millorar el reciclatge. Tal com s’ha comprovat a cada cop més municipis de tot Europa i de Catalunya, el millor sistema per reduir i reciclar residus és el Porta a Porta, però sembla que a Vilassar no només mantindrem els contenidors, amb molt poc marge demillora en el reciclatge, sinó que a més seguirem amb els contenidors soterrats, que entre molts altres problemes, deixen anar al subsòl lixiviats altament contaminants.

Una altra manera de protegir el medi ambient és vetllar per tal que les adjudicacions públiques contemplin aspectes socials i mediambientals, més enllà d’una simple valoració econòmica. Per exemple, en el cas de les guinguetes de la platja, tal com explicàvem al maig, s’haurien d’haver valorat criteris de proximitat dels productes, millores mediambientals i gestió dels residus, entre d’altres.

El responsable de tanta desídia és, ni més ni menys, Joan Roca, regidor d’Espais Públics, Equipaments i Medi Ambient. Un regidor reprovat pel Ple, del qual es va demanar la dimissió el juny del 2020 ique segueix al govern, després de 14 anys, primer amb CiU i actualment al capdavant de GentxVdM, un partit de dretes que governa amb ERC des del 2015. També per protegir el medi ambient, cal una altra esquerra a Vilassar de Mar.