Ningú al timó de la regidoria d’habitatge

Vilassar de Mar, com hem reiterat diverses vegades, pateix una problemàtica molt greu d’accés a l’habitatge. Començar a revertir la situació és imprescindible i per aconseguir-ho és necessari actuar des de tots els àmbits i nivells de l’administració.

Per aquest motiu, és imprescindible que el govern municipal comenci a desenvolupar polítiques actives i proactives en matèria d’habitatge. Per exemple, no és suficient ni ens podem conformar, tal i com es va aprovar el passat Ple municipal de juliol, en declarar Vilassar de Mar com a àrea amb mercat d’habitatge tens, ja que aquesta declaració és totalment irrellevant si no es fa un seguiment exhaustiu del compliment de la Llei de lloguers de Catalunya per part de l’administració. Hem comprovat que són moltes les ofertes de lloguer anunciades en portals immobiliaris que no compleixen els requisits establerts per la Llei de contenció de rendes, la Llei d’arrendaments urbans o la normativa urbanística. Tots els anuncis haurien d’informar del valor de l’índex de referència actualitzat, de l’import de la renda del darrer contracte d’arrendament i la superfície útil de l’habitatge (tal com s’indica a la cèdula d’habitabilitat), i la majoria de les ofertes incompleix algun d’aquests requisits.

És cert que l’actual Llei de lloguers és totalment insuficient per revertir la problemàtica de l’habitatge al nostre municipi, però és qüestió de mínims fer-la complir. Davant d’aquesta deixadesa de funcions per part de l’Ajuntament, adquireixen una gran importància iniciatives ciutadanes autoorganitzades com lloguerjustvdm.cat, que amb l’impuls de Babord, està realitzant un seguiment dels anuncis de lloguers al nostre poble i valorant-los públicament segons el grau de compliment de la Llei.

Si el govern municipal no demostra iniciativa política i voluntat per defensar els drets dels vilassarencs i vilassarenques, tenim l’obligació d’autoorganitzar-nos i ajudar-nos mútuament, però també cal exigir a l’administració que faci la seva feina. En aquest sentit, presentem una altra moció al Plenari d’aquest mes d’octubre demanant que sigui l’Ajuntament qui assumeixi la tasca (que li pertoca) de control dels anuncis de lloguers i on reclamem, de nou, un espai de debat sobre les polítiques municipals d’habitatge.

Des de Babord tenim molt clar que és urgent abordar les greus problemàtiques en matèria d’habitatge que patim al nostre poble, per això portem molts anys treballant, proposant solucions per intentar suplir la manca d’iniciativa política de la regidoria d’habitatge (en mans de GxV). Fa massa temps que no hi ha ningú al timó de l’Ajuntament i només hi ha una opció per redreçar el rumb: virar tot a Babord.


Fa un any escrivíem això altre on fèiem un repàs a la manca de polítiques d’habitatge del govern municipal i a les propostes de Babord.