Resum del Ple de juny de 2021

De nou vam haver d’aprovar factures d’URBASER, perquè seguim sense contracte de recollida de residus i neteja viària. Aquest cop, a diferència d’altres ocasions, vam rebre més informació tal com demanàvem. Malgrat tot, reiterem que aquesta és una situació insostenible a la qual, des de fa temps, proposem donar una solució jurídica transitòria amb una ordre de continuïtat. El dia d’avui encara no sabem quan aquesta se’ns presentarà al Ple.

Des del 2 de març no es reunia la comissió d’estudi per al nou contracte i el passat dimecres vam rebre, junt amb molta documentació, la convocatòria per reunir-nos avui dilluns. Després de tant de temps sense cap notícia creiem que per a un correcte funcionament de la comissió, el fet de presentar tal volum d’informació a processar en pocs dies no és ni el més adient ni el més respectuós amb el treball de l’oposició.

Respecte al conveni amb el Consell Comarcal del Maresme per a la creació d’una ruta sobre la guerra civil al Maresme, que en especial afecta el búnquer o niu de la Mar Xica, tot i que valorem positivament iniciatives culturals i de memòria històrica com aquesta, ens abstenim per manca d’informació atès que es tracta d’una zona sensible. En aquest sentit demanem que el projecte es desenvolupi de manera participada i vagi acompanyat d’un estudi ambiental.

Finalment, calefacció a Les Pinedes

Votem a favor que part del préstec concedit a la SA per fer front a la indemnització de Star Law, es destini a acondiciar els habitatges de Les Pinedes. Ha calgut molta pressió i en especial el treball de Babord dins la SA, perquè finalment s’hi destini una partida. Esperem que aquest hivern, com a mínim, ja estigui reparat el sistema de calefacció en els pocs habitatges de lloguer social de què disposa el municipi.

Ens abstenim, fidels al vot emès en el Consell de la SA, respecte a l’altra modificació del destí d’aquest préstec: la compra final del local del carrer Sant Roc (sala Galvany). L’Ajuntament, usava part dels locals cedits feia temps per Caixa Laietana (Bankia) i el 2018 la SA decideix comprar-los per 250.000 € juntament amb l’antiga sucursal que feia anys que estava tancada. Un cop feta la compra s’adona que el vestíbul, que es tracta d’una altra finca registral, no estava inclòs tot i que en la documentació així ho semblava. Ara, després de diverses reclamacions, es decideix “recomprar-lo” per 60.000 € més.

Estem d’acord que elements arquitectònics com el campanar de l’església, la construcció més antiga del poble juntament amb la torre d’en Nadal, esdevingui patrimoni d’interès cultural. La pregunta que ens fem, és que si el Bisbat està tan interessat en què esdevingui d’interès cultural, per què triga tant a reparar-lo quan fa tant temps que es troba en mal estat? Diners en tenen i a més s’estalvien l’IBI. Ens abstenim.

Aprovació de festius amb vista a la festa major “d’hivern”

S’aprova la proposta de festes locals: 2a pasqua i 18 de novembre, data commemorativa de la independència de Vilassar de Mar i que hauria de servir per desenvolupar aquesta festivitat. Ens abstenim perquè creiem que la 2a pasqua és aliena a Vilassar de Mar i preferim mantenir les dues festes locals relacionant-les amb la Festa Major de Sant Joan i aquesta que esperem poder celebrar a la tardor de 2022.

S’aprova per urgència la moció de Babord en defensa de la Llei de Lloguers de Catalunya i refús del recurs presentat pel govern espanyol

Creiem que el govern municipal ja hauria d’estar vetllant pel compliment d’aquesta i clamem per treballar d’una vegada les polítiques d’habitatge que tant necessita Vilassar de Mar. Davant l’afirmació que “el mercado es el que és” recordem que hi ha uns drets que cal garantir, com són l’accés a un habitatge digne.

Vam dedicar unes paraules de solidaritat amb en Marcel Vivet, condemnat a cinc anys i mig per desordres públics i atemptat contra l’autoritat en la manifestació ‘Holi’ contra Jusapol, segons un únic testimoni i sense proves. Recordem que la Generalitat es va personar com acusació demanant quatre anys i nou mesos de condemna i que mentre se celebrava el Ple hi havien convocades diverses concentracions de suport i per la seva absolució arreu del país.

Vam tornar a preguntar sobre les guinguetes. Per què l’únic criteri de concessió ha estat l’econòmic, després que presentéssim un recurs el passat mes d’abril del qual tampoc hem obtingut resposta.

Sobre La Bressoleta, vam preguntar al regidor d’ensenyament per què havent-se pràcticament doblat la demanda prevista, s’ha optat per deixar perdre un grup d’un a dos anys a Montevideo quan seria possible mantenir-ne cinc reduint lleugerament les ràtios, permetent la matrícula viva i assegurant no deixar cap infant en llista d’espera. Veurem, si tal com se’ns va dir, a l’hora de tancar la matriculació ningú queda en llista d’espera.

També vam preguntar sobre quines solucions s’estan plantejant, per quan, i si es vol aprofitar per introduir l’ús d’energies renovables pel que fa a la segona caldera del pavelló Paco Martin, que no funciona. El regidor diu que està en estudi, que és complex i costós i esperen tenir una solució com més aviat millor.

Aprofitem per desitjar-vos una molt bona festa major!

Us animem a inscriure-us a l’acte organitzat per la Xarxa d’Habitatge del Baix Maresme i el Sindicat de Llogateres sobre la llei 11/2020 de regulació dels lloguers a l’espai de La Rierada.

🗓Divendres 25
⏱a les 18:30
📍Parc de Ca l’Abril

https://external.mostrarium.com/sites/vilassardemar/festa-major-2021/?_=tarda-suport-mutu

Imatge de Pablo Castellano, CC BY-SA 4.0