Resum del Ple de març de 2022

Només Babord vota en contra de la pujada del 4% en les tarifes de la piscina municipal

De tot el Plenari municipal, vam ser l’únic Grup Municipal que va votar en contra de la pujada de tarifes de la piscina feta per l’empresa concessionària de l’equipament. L’empresa que gestiona la piscina municipal no està prestant un servei adequat i ha incomplert en repetides ocasions les seves obligacions contractuals amb l’Ajuntament de Vilassar de Mar i la seva població. No obstant això, tant el govern com la resta de l’oposició han decidit apujar un any més les tarifes, que actualment ja estan per sobre de la mitjana dels municipis més pròxims. No podem entendre que es premiï el concessionari permetent-li cobrar un 4% més a tots els usuaris i usuàries de la piscina, sense exigir-li ni tan sols complir amb totes les seves obligacions contractuals i prestar un servei adequat.

Lamentem profundament que la resta de partits municipals acceptin acríticament la fórmula de càlcul que utilitza el concessionari per justificar la pujada. I més, quan la consultora externa ha manifestat exactament el mateix que defensem nosaltres: que aquesta fórmula no s’adequa als costos reals i és molt complicada de verificar i demostrar.

Nosaltres ho tenim clar, és imprescindible recuperar la gestió directa dels equipaments municipals per garantir que totes les vilassarenques i vilassarencs tinguin uns serveis públics de qualitat.

Refusem les factures d’URBASER, no podem emparar les negligències del govern

La mateixa història de sempre. La desídia del govern municipal pretén traslladar, un cop més, la seva incompetència a l’oposició, per aquest motiu vam tornar a votar en contra de l’aprovació de les factures d’URBASER per un valor total de 222.674 euros corresponents a la recollida de residus i neteja viària i de platges. És inversemblant pretendre aprovar unes factures de les quals no tenim constància que es realitzi cap control de la seva prestació.

Malauradament, les possibles solucions que hem proposat per regularitzar la situació continuen sense adoptar-se: ni formalització d’un ordre de continuïtat del servei, ni contractació externa per verificar el compliment i dur a terme el control de la prestació del servei per part d’Urbaser.

Davant de tots aquests despropòsits, les explicacions del govern van tornar a ser totalment inexistents. És més, m’entre es debatia l’aprovació de les factures, el regidor responsable de la recollida de residus, el senyor Joan Roca, estava mirant el mòbil sense mostrar el més mínim interès pel debat i les explicacions de l’oposició. Ni tan sols va defensar ni justificar la seva aprovació. Ho va fer el regidor d’Hisenda.

No obstant això, l’abstenció i la submissió de C’s i PSC van facilitar la seva aprovació. És a dir, el Plenari municipal continua aprovant factures d’uns serveis que no sabem si es presten o si es realitzen adequadament.

Vam aprovar el Pla per la Igualtat de Gènere 2022-2025

Tot i que hi ha mancat treball de fons important, vam votar a favor perquè és imprescindible disposar d’un Pla d’Igualtat al municipi, sobretot quan l’anterior Pla tenia vigència fins al 2016. Creiem que és una eina primordial per garantir l’equitat de gènere entre la població de Vilassar de Mar.

Cal remarcar, però, que en línies generals ens sembla un Pla poc participat, ja que els espais de participació haurien d’haver anat més enllà de les entitats de dones i feministes, perquè l’equitat de gènere és cosa de totes. A més, lamentem que no es contemplin les possibles conseqüències derivades de la pandèmia, ni tampoc es considerin accions tan importants com l’àmbit de les violències masclistes. Hem trobat molt a faltar un retorn a les entitats, grups i col·lectius que hem fet aportacions i com aquestes havien estat incorporades o no al Pla. Enlloc d’això, ens han presentat directament el text amb poc marge per fer esmenes o valoracions. Esperem i vetllarem per tal que aquest Pla no es quedi en un calaix, ni en paper mullat, sinó que és doti de les eines i recursos necessaris per garantir el seu desplegament i compliment.

Des de Babord també volem refusar frontalment les actituds masclistes viscudes en aquest darrer Ple: en primer lloc, ens va sobtar molt que qui fes la defensa del Pla d’Igualtat per part del PSC fos el regidor Quico Zamora i no pas la regidora Anna Santos (qui va ser la representant del grup municipal a les reunions de treball). Finalment, condemnem la injustificable actitud del regidor del govern Joan Roca en el transcurs del Ple, sobretot en el torn final de precs i preguntes quan amb un to xulesc i groller, en comptes de respondre les preguntes fetes per la regidora Laura Martínez, es va dedicar a qüestionar-les amb menyspreu. Actituds com aquestes no es poden tolerar i esperem que l’alcalde de Vilassar de Mar prengui les mesures adequades i necessàries per erradicar-les.

A més a més, també hem votat a favor de…

  • l’aprovació del conveni per la celebració del Maresmusic 2022
  • la constitució de la Comissió per modificar l’ordenança de circulació
  • i l’increment salarial reglamentari del 2% del personal de l’Ajuntament

En el torn de precs i preguntes vam preguntar sobre…

  • el retard de vuit mesos en l’adjudicació del contracte per a la valoració dels llocs de treball
  • per les filtracions d’aigua que pateix l’equipament de l’Aula de Música
  • pel pressupost de la Festa Major
  • i pels retards en la implementació del Pla Director de la Bicicleta