Un déjà-vu constant

Vilassar de Mar ha estat protagonista d’un dels programes d’estiu de TV3, Joc de Cartes, amb una competició entre tres xiringuitos per triar el millor del Maresme, amb el conegut Deja Vu entre els participants. La cosa no va sortir bé, però rere l’espectacle hi ha temes preocupants. Pocs dies després de l’emissió, la guingueta comença a desmuntar l’estructura. No és que la mala propaganda els hagi fet tancar, o no només, sinó que és el resultat d’una inspecció municipal que ha acabat amb un requeriment per esmenar les deficiències detectades. Aquest se sumava a les queixes per soroll, la sobreocupació de l’espai públic i, fins i tot, una denúncia per discriminació. L’acumulació no és menor, però el detonant ha estat una inspecció municipal que, de no haver-se emès el programa, probablement no hagués existit. 

Com hem arribat fins aquí? El govern municipal va convocar el concurs per a la concessió de les guinguetes amb l’oferta econòmica com a únic criteri d’adjudicació. Així, convertia en una mera subhasta el què en convocatòries anteriors havia contemplat criteris ambientals, d’ocupació i d’oferta cultural. Des de Babord vam presentar un recurs de reposició instant al govern a rectificar, quelcom que no va fer.

Per això, vam interposar un recurs al jutjat, perquè el govern renunciava a fer polítiques públiques com correspon a un Ajuntament i perquè entenem que la mera subhasta va en contra de la normativa vigent en matèria de contractes públics.

A més, és especialment preocupant que hagi calgut un espectacle televisat sobre una concessió perquè l’Ajuntament hagi posat en marxa els mecanismes administratius per fer complir amb la normativa i amb el propi contracte. L’Ajuntament hauria de vetllar de forma activa pel compliment d’allò que depèn directament de les seves decisions i competències, compliment que a dia d’avui brilla per la seva absència. 

Quin control es fa sobre les concessions municipals? Poc o cap. És sabut per tothom que les terrasses dels molts bars que hi ha a Vilassar ocupen més espai del permès; que el Camp de Futbol (i el seu bar) porta més de dos anys essent explotat sense contracte; o que el concessionari de la piscina municipal està prestant un servei deficient. Molts en són els exemples i per això des de Babord sempre hem reclamant que es duguin a terme a terme accions adreçades a garantir la qualitat i dignitat dels serveis municipals.

És imprescindible que, d’una vegada per totes, l’Ajuntament estigui al servei del patrimoni col·lectiu i comenci a governar en interès de Vilassar de Mar i de les necessitats de les seves veïnes.