Stjordi2016 Victorcatala Estelles Stjordi2019 2 Anna Martipol Llarg Stjordi2016 Carmeriera

Proposta de moció municipal per a la recuperació de monuments commemoratius desapareguts o malmesos

Presentada pels regidors del Grup Municipal  de  Babord

Presentada per debatre-la en el ple municipal de 21 d'abril de 2016

Retirada per Babord en la sessió informativa i no es debat en el ple

EXPOSICIÓ DE RAONS

Els monuments erigits en una població reflecteixen les inquietuds culturals de l' època, les preferències artístiques, l'orientació política del consistori, les possibilitats econòmiques... Són un element visible de la història de la població.

En els últims anys, i per motius diversos, s'han malmès, s'han eliminat o s'han desmuntat un nombre significatiu de monuments de Vilassar de Mar.

Entitats del poble com el Centre d'Estudis Vilassarencs i ciutadans com en José Vargas han demanat en diverses ocasions (per escrit i verbalment al ple) la conservació i la reposició de diversos monument commemoratius.

En aquest sentit el grup municipal de Babord-CUP-Poble Actiu fa seves les reclamacions del Centre d'Estudis Vilassarencs i, conjuntament, proposem al Ple l'adopció dels següents

ACORDS:

Que es rehabilitin, restaurin o recuperin els monuments que es relacionen a continuació.

- Capella de la finca de Can Cuyàs. La finca va pertànyer a la família de Lluís de Zulueta i Escolano (1878-1964), polític republicà, pedagog i escriptor. La capella es va erigir cap al 1895 en memòria del seu pare. La capella va mantenir-se fins els anys 80 i va ser enderrocada. En el llibre Inventari d'esglésies. Maresme (Gavín Barceló J, 1991. Pórtico) apareixen imatges de la capella i la seva localització.

Aparentment es conserva una placa d'aquesta capella entre les peces dipositades en l'antic Museu de la Marina.

En aquest cas, demanem la senyalització de la localització de la capella així com un panell o element informatiu que gloses la figura de Lluís de Zulueta i la seva connexió amb Enric Granados i amb Vilassar de Mar (com documenta el treball del Dr. Pomés publicat en Singladures http://www.raco.cat/index.php/Singladures/article/view/250373/335086 ).

- El monument a l'Arbre situat a l'inici del Passeig dels Pins. Constava d'un enrajolat ceràmic que reproduïa una oda a l'arbre. Fou inaugurat per l'alcalde Manel Roca en 1959. Aquest monument rememorava “les velles festes de la primavera que s'havien celebrat a principis del segle XX” i que es van intentar recuperar a finals dels anys 50 (font : Centre d'Estudis Vilassarencs https://www.facebook.com/cevilassarencs/photos/pb.149587791824427.-2207520000.1452670835./169846966465176/?type=3&theater ). En març de 2012 va ser malmès per un vehicle en circumstàncies una mica estranyes. No va ser reparat i es va retirar.

En aquest cas demanem la restitució del monument a l'inici del Passeig dels Pins.

- El monument dedicat a Pablo Picasso. Estava situat a la cantonada del carrer Picasso amb Montevideo i contenia una reproducció en ceràmica del quadre “Nena amb colom”. Es va retirar quan es van fer les obres del Mercat Municipal i les peces haurien d'estar en el dipòsit municipal.

Demanem la restitució del monument en una localització pròxima a la original.

- El monument del bicentenari de la segregació de Vilassar de Mar. Inaugurat en 1984, estava situat a la plaça de l'Ajuntament. El monument incloïa, entre altres elements, una ancora, una hèlix, una gavina i una inscripció en ceràmica amb una dedicatòria “A la gent de mar”. Aquest monument, que havia estat dissenyat i executat per en Vicenç Casanovas, estava inclòs en la base de dades de Monuments Commemoratius de Catalunya de l'Institut d'Estudis Catalans (http://monuments.iec.cat/fitxa.asp?id=409). El monument va ser eliminat en el període de govern anterior, i alguns dels seus elements dispersats per diferents llocs del poble. Lamentem la pèrdua d'aquest record únic de Vicenç Casanovas i del bicentenari de Vilassar de Mar.

Per tant, demanem la recuperació d'aquest monument commemoratiu.

A més de la recuperació del elements patrimonials anteriors, demanem la correcció del rètol ceràmic de la Torre d'en Nadal on la referencia al segle de construcció sembla incorrecta.

Vilassar de Mar, abril de 2016

Grup Municipal de Babord-CUP-Poble Actiu

webpage icon pink

Web de la
campanya

Eleccions municipals 2019

icon 02

L' associació

Ideari, codi ètic, estatuts i comptes de l'associació

icon 01

Babord a
l'ajuntament

Regidores, mocions presentades, eleccions 2015  i 2019 (programa candidatura...)

icon 03

Comissions
temàtiques

Activitats de cada comissió: Territori-sostenibilitat, finances, drets socials, participació, educació ... 

► Articles recents publicats a la web de Babord

Moció contra la criminalització de joves migrats sols

L’arribada d’infants estrangers no acompanyats ha situat el sistema de protecció social en crisi, atesa la manca de previsions i pocs recursos. El Síndic de Greuges ha assenyalat la manca d'una assistència integral d'aquests infants. El problema s'agreuja per la campanya sistemàtica de criminalització de la diferència. En aquesta moció, Babord demana que l'Ajuntament lluiti contra la xenofòbia, treballi amb les entitats i moviments socials per l'atenció integral d'aquest infants i adolescents (per exemple dins la Xarxa d'Inclusió Social del municipi) i insti als governs català i estatal a atendre aquests menors.

Continueu llegint ...

700 gràcies: candidatura presentada!

Al llarg de la setmana del 7 al 13 d'abril vam fer la campanya de recollida de signatures per a la presentació de Babord com agrupació d'electors. Vam recollir més de 700 signatures. Per tant, us donem 700 vegades les gràcies per el suport i la col·laboració. 700 gràcies!!

Continueu llegint ...

Web de Babord per a les municipals 2019

Ens estem preparant per a les eleccions municipals de 2019 i hem inaugurat una web de Babord específica per a la campanya. Ja pots visitar-la a https://2019.babord.cat

Continueu llegint...

* D'acord amb la Directiva Europea 2009/136/CE, us informem que aquest lloc web utilitza galetes o cookies. - * - Els marcs de Facebook i Twitter afegeixen galetes i trackers (recomanem que bloquegeu les galetes de tercers=d'altres llocs). - * - Podeu acceptar l'ús de galetes prement aquest botó Llegeix la nostra politica de galetes