Anna Martipol Llarg Stjordi2016 Carmeriera Stjordi2016 Victorcatala Estelles Stjordi2019 2

Proposta de moció per demanar mesures, a nivell local i de país, per fer pront a l'assetjament i voliències masclistes que s'estan duent a terme a la premsa i xarxes socials a les dones que es dediquen a l'acció política.

 

Presentada en el ple municipal del 17 de març de 2016

Resultat de la votació: 

Aprovada per unanimitat, amb els 21 vots a favor

 

L'Ajuntament de Vilassar de Mar fa anys que destina recursos i esforços, tant polítics com tècnics, per a la igualtat de gènere, la coeducació i l'eradicació de les violències masclistes. En aquesta línia seguint el compromís de les mocions aprovades els darrers anys respecte les violències masclistes denunciem radicalment l'assetjament que en les darreres setmanes estan patint dones que es dediquen a l'acció política des de diferents partits, plataformes i col·lectius. És intolerable que la resposta a legítims posicionaments sigui a través d'insults clarament masclistes que pretenen el descrèdit personal i intel·lectual de les dones.

Afirmem rotundament que es tracta d'un tipus de violència masclista que ha de ser rebutjada i perseguida. Una violència masclista que pretén intimidar i desincentivar el desafiament que en realitat suposa, encara per alguns, la irrupció de la veu i el fer de les dones en l'espai de la política.

Aquests darrers dies, els mitjans de comunicació, les xarxes socials i part de l'opinió pública a peu de carrer han normalitzat amb total impunitat insults masclistes adreçats a dones que ocupen càrrecs electes o orgànics en diversos partits polítics, plataformes o altres espais de participació política i ciutadana. Davant aquest fet és moment de no posar tabús, dir amb veu forta i clara les coses pel seu nom i denunciar que les valoracions sobre el físic de les dones polítiques, la sexualitat, la manera de vestir, l'edat, la identitat sexual o les responsabilitats familiars sembla que estan per sobre de la praxis política o la qualitat discursiva de qui exerceix amb valentia, dignitat i professionalitat els seus càrrecs.

Insults i valoracions sexistes com "gorda, vella, puta, lletja o que abans de tenir relacions sexuals passa per assemblea, idiota, mala puta, traïdora, sense atractiu, filia de puta amargada, calladeta estàs més guapa, aquesta diputada esta boníssima, és una musa, barriguita, pivón, histèrica (...)" i un llarg etcètera són els qualificatius i els usos lingüístics i de comunicació de qui pretén socialitzar i generar opinió pública des deis estereotips masclistes, el dictat de normes de comportament pròpies deis grups dominants i, en definitiva, des de la desigualtat.

Els darrers episodis d'assetjament col 'lectiu han saltat de manera alarmant a Catalunya on les decisions polítiques s'han vist deslegitimades per un assetjament col 'lectiu del tot condemnable.

Tenint en compte l'exposat anteriorment, el Grup Municipal de Babord a Vilassar de Mar sol·licita al Ple de l'Ajuntament de Vilassar de Mar l'adopció deis següents

Acords:

PRIMER: Contactar amb aquelles persones que des del municipi i/o via les xarxes socials pròpies, es detecti que estan emprant aquest tipus de violència i demanar-los la retirada de les publicacions i informa-les que aquestes pràctiques esta n qualificades com a violències masclistes.

Treballar per la sensibilització contra el sexisme en activitats culturals, organització de festes i convivència, així com totes les actuacions i serveis de competència municipal.

SEGON: Instar als partits polítics del Parlament de Catalunya que prenguin mesures per eradicar aquestes violències masclistes. A hores d'ara s'ha detectat que diferents càrrecs electes del Parlament de Catalunya i també electes municipals han fet ÚS d'aquestes violències sense haver tingut repercussions públiques ni polítiques al seu càrrec.

TERCER: Instar als diferents Grups Polítics del Parlament de Catalunya a rebutjar públicament l'assetjament que estan patint dones que es dediquen a l'acció política des de diferents partits, plataformes i col·lectius.

QUART: Instar al CAC, a l'Associació de Dones Periodistes de Catalunya i als mitjans de comunicació de premsa escrita i digital de major difusió nacional que prenguin mesures per exigir dimissions i/o expulsions deis mitjans de comunicació d'aquells que facin ús d'estils de comunicació i usos de comunicació masclistes.

CINQUE: Traslladar aquests acords al Parlament de Catalunya i especialment dirigit a tots els grups parlamentaris, a Feministes de Catalunya, a la Xarxa Feminista de Catalunya "Ca la Dona", al CAC, a l'Associació de Dones Periodistes de Catalunya, a la premsa més representativa del país segons elecció del Consell Municipal deis Mitjans de Comunicació i a la FMC i ACM a efectes de desplegar aquesta moció a nivell municipal.

webpage icon pink

Web de la
campanya

Eleccions municipals 2019

icon 02

L' associació

Ideari, codi ètic, estatuts i comptes de l'associació

icon 01

Babord a
l'ajuntament

Regidores, mocions presentades, eleccions 2015  i 2019 (programa candidatura...)

icon 03

Comissions
temàtiques

Activitats de cada comissió: Territori-sostenibilitat, finances, drets socials, participació, educació ... 

► Articles recents publicats a la web de Babord

Moció contra la criminalització de joves migrats sols

L’arribada d’infants estrangers no acompanyats ha situat el sistema de protecció social en crisi, atesa la manca de previsions i pocs recursos. El Síndic de Greuges ha assenyalat la manca d'una assistència integral d'aquests infants. El problema s'agreuja per la campanya sistemàtica de criminalització de la diferència. En aquesta moció, Babord demana que l'Ajuntament lluiti contra la xenofòbia, treballi amb les entitats i moviments socials per l'atenció integral d'aquest infants i adolescents (per exemple dins la Xarxa d'Inclusió Social del municipi) i insti als governs català i estatal a atendre aquests menors.

Continueu llegint ...

700 gràcies: candidatura presentada!

Al llarg de la setmana del 7 al 13 d'abril vam fer la campanya de recollida de signatures per a la presentació de Babord com agrupació d'electors. Vam recollir més de 700 signatures. Per tant, us donem 700 vegades les gràcies per el suport i la col·laboració. 700 gràcies!!

Continueu llegint ...

Web de Babord per a les municipals 2019

Ens estem preparant per a les eleccions municipals de 2019 i hem inaugurat una web de Babord específica per a la campanya. Ja pots visitar-la a https://2019.babord.cat

Continueu llegint...

* D'acord amb la Directiva Europea 2009/136/CE, us informem que aquest lloc web utilitza galetes o cookies. - * - Els marcs de Facebook i Twitter afegeixen galetes i trackers (recomanem que bloquegeu les galetes de tercers=d'altres llocs). - * - Podeu acceptar l'ús de galetes prement aquest botó Llegeix la nostra politica de galetes