vagafeminista_logo.jpg

Com es pot construir des de baix una realitat radicalment diferent, basada en unes finances ètiques i solidàries?
A qui beneficia el deute i la corrupció? A les elits econòmiques o a les classes populars?
És possible un nou model econòmic basat en l'economia social i cooperativa?

Com a complement de l'acte de Sobirania econòmica de Babord (15 de juny de 2018, 18 h, Sala Galbany) publiquem aquestes consideracions.

¤ ¤ ¤

dinersL’expansió de l’economia capitalista i el seu refinançament (i crisi) ha tingut un efecte devastador per a la classe treballadora i el medi ambient: polítiques d’austeritat, retallades socials, privatitzacions de serveis públics i béns col·lectius, atur massiu estructural, deteriorament de les condicions laborals i salarials, empobriment mediambiental i canvi climàtic, entre molts altres.

El centre de l’economia hauria de ser les necessitats humanes i un medi ambient que possibiliti la vida. Per tant, cal posar les bases d’un model de relacions econòmiques que vehiculi les necessitats de producció, consum i distribució de la societat, donant prioritat a l’ocupació laboral per damunt del benefici. El progrés econòmic ha d’estar relacionat amb l’equitat, la participació, la sostenibilitat ambiental i la cooperació.

El deute

El deute és una de les principals formes de desposseir la classe treballadora i d’espoliar nacions senceres en benefici del capital. Combinat amb les polítiques d’austeritat i amb la sistemàtica des-fiscalització de les classes dominants, el deute privat s’ha reconvertit en públic, i esdevé així una part molt important dels pressupostos de les administracions públiques. L’obligatorietat, prioritària, de pagament del deute ha significat una retallada sistemàtica de les polítiques socials. La política de carregar el deute sobre les classes populars ha de desaparèixer.

Actualment, més del 75% del deute públic català està en mans de l’Estat espanyol via el Fondo de liquidez autonómico (FLA). En els darrers anys la política de la Generalitat no ha estat en cap cas la reducció deute públic, sinó el traspàs del deute comercial al FLA, i ha facilitat així la intervenció econòmica de les finances públiques i en conseqüència el control de les polítiques públiques per part de l’Estat espanyol. El deute s’ha convertit en una eina més de subordinació de la Generalitat a l’Estat espanyol. L’exercici de la plena sobirania popular requereix no només trencar amb les imposicions de l’Estat espanyol, sinó també de la UE i la Troica, institucions antidemocràtiques que actualment dicten les polítiques neoliberals d’austeritat.

Una banca ètica

Ens cal una banca ètica que faci compatible la rendibilitat financera i econòmica amb l’assoliment d’objectius socials i ambientals. Ha de ser una banca de proximitat que ha de garantir la informació i la comprensió dels seus productes per part dels clients, sobretot pels particulars. Ha de ser un banc que operi amb productes senzills i comprensibles que assegurin la igualtat d’informació entre el banc i el client i que evitin casos com els de les participacions preferents, clàusules terra, swaps, índexs de referència com l’IRPH, comissions excessives o altres tipus de clàusules abusives.

La creació d’un poder financer propi: una banca pública

L’objectiu principal ha de ser influir sobre el mercat financer i garantir que aquest respon a l’interès general per sobre dels interessos privats. Cal tenir en compte que qualsevol país que vulgui tenir un mínim de sobirania real i garantir el seu futur econòmic necessita una estructura pública que tingui vocació social, que treballi per transformar d’arrel el model socio-productiu i reproductiu i que posi els recursos a la disposició dels interessos del poble.

L'economia social i cooperativa

S'ha de potenciar i afavorir les cooperatives de serveis financers ètics i solidaris, que tenen com a objectiu la transformació social de la nostra economia i de la nostra societat. S'han de finançar projectes d’economia social i solidària a través de la intermediació financera. És a dir: la recollida i captació de l’estalvi de la societat civil per poder canalitzar-ho cap al finançament d’entitats de l’economia social i solidària que promoguin l’ocupació laboral, fomentin el cooperativisme, l’associacionisme i la solidaritat en general, i promoguin la sostenibilitat sobre la base de principis ètics i solidaris.

icon 02

L' associació

Ideari, codi ètic, estatuts i comptes de l'associació

icon 01

Babord a
l'ajuntament

Eleccions 2015 (programa candidatura...), regidores, mocions presentades

icon 03

Comissions
temàtiques

Activitats de cada comissió: Territori-sostenibilitat, finances, drets socials, participació, educació ... 

► Articles recents publicats a la web de Babord

Babord davant els pressupostos participatius 2019. Participa-hi!

Ja es poden votar els pressuposts participatius de 2019. Hi ha una oferta de 8 serveis i 16 inversions (s'han de votar 3 i 3). Es pot votar pel mòbil, a la biblioteca (fins el 16 de març) o a l'Ajuntament (el dia 17 de 9h a 13h).
Aquesta és la 3ª edició dels pressupostos participatius a Vilassar de Mar, fruit de l'acord de 2016 entre Babord i el Govern Municipal. Des del Babord hem treballat perquè aquest procés tingui un component participatiu real i, tot i que pensem que encara hi ha molt de camp per recórrer.
Recordeu que també es vota unes propostes de noms de carrers (per eliminar noms de la dictadura franquista).
Continueu llegint ...

“Llibertat presos polítics”, la pancarta de la façana de l’Ajuntament

Cada mes, els grups municipals publiquen un escrit sobre un tema proposat. Al febrer, C's va triar: "És legal que entitats privades ocupin amb una pancarta la façana de l'Ajuntament?". Babord ha publicat l'article «Llibertat presos polítics», la pancarta de la façana de l’Ajuntament on defensem que "l’espai públic no ha de ser neutral, sinó plural. S’hi han de poder expressar totes les sensibilitats, dins d’un marc de respecte i convivència". "La lliure expressió d’una reivindicació política s’ha pogut expressar sempre als balcons dels ajuntaments [...] (igual que va succeir amb el No a al guerra o amb el Nunca Mais)". Per tant "davant les injustícies, ni callarem, ni ens faran callar". Podeu llegir els texts dels altres grups (febrer 2019) a la web de l'Ajuntament.

Continueu llegint ...

Babord votem no als pressuposts municipals pel 2019

Babord va votar NO als pressuposts municipals pel 2019 en el ple municipal del passat 11 de febrer. Vam votar NO perquè pensem que aquests pressuposts no inclouen les propostes transformadores que el poble necessita. A més, no tenim confiança en el govern d'ERC-GentxVdM ja que han incomplert una gran part dels acords dels pressuposts de l'any passat.

Continueu llegint ...

* D'acord amb la Directiva Europea 2009/136/CE, us informem que aquest lloc web utilitza galetes o cookies. - * - Els marcs de Facebook i Twitter afegeixen galetes i trackers (recomanem que bloquegeu les galetes de tercers=d'altres llocs). - * - Podeu acceptar l'ús de galetes prement aquest botó Llegeix la nostra politica de galetes