llibertat_presos.jpg

Com es pot construir des de baix una realitat radicalment diferent, basada en unes finances ètiques i solidàries?
A qui beneficia el deute i la corrupció? A les elits econòmiques o a les classes populars?
És possible un nou model econòmic basat en l'economia social i cooperativa?

Com a complement de l'acte de Sobirania econòmica de Babord (15 de juny de 2018, 18 h, Sala Galbany) publiquem aquestes consideracions.

¤ ¤ ¤

dinersL’expansió de l’economia capitalista i el seu refinançament (i crisi) ha tingut un efecte devastador per a la classe treballadora i el medi ambient: polítiques d’austeritat, retallades socials, privatitzacions de serveis públics i béns col·lectius, atur massiu estructural, deteriorament de les condicions laborals i salarials, empobriment mediambiental i canvi climàtic, entre molts altres.

El centre de l’economia hauria de ser les necessitats humanes i un medi ambient que possibiliti la vida. Per tant, cal posar les bases d’un model de relacions econòmiques que vehiculi les necessitats de producció, consum i distribució de la societat, donant prioritat a l’ocupació laboral per damunt del benefici. El progrés econòmic ha d’estar relacionat amb l’equitat, la participació, la sostenibilitat ambiental i la cooperació.

El deute

El deute és una de les principals formes de desposseir la classe treballadora i d’espoliar nacions senceres en benefici del capital. Combinat amb les polítiques d’austeritat i amb la sistemàtica des-fiscalització de les classes dominants, el deute privat s’ha reconvertit en públic, i esdevé així una part molt important dels pressupostos de les administracions públiques. L’obligatorietat, prioritària, de pagament del deute ha significat una retallada sistemàtica de les polítiques socials. La política de carregar el deute sobre les classes populars ha de desaparèixer.

Actualment, més del 75% del deute públic català està en mans de l’Estat espanyol via el Fondo de liquidez autonómico (FLA). En els darrers anys la política de la Generalitat no ha estat en cap cas la reducció deute públic, sinó el traspàs del deute comercial al FLA, i ha facilitat així la intervenció econòmica de les finances públiques i en conseqüència el control de les polítiques públiques per part de l’Estat espanyol. El deute s’ha convertit en una eina més de subordinació de la Generalitat a l’Estat espanyol. L’exercici de la plena sobirania popular requereix no només trencar amb les imposicions de l’Estat espanyol, sinó també de la UE i la Troica, institucions antidemocràtiques que actualment dicten les polítiques neoliberals d’austeritat.

Una banca ètica

Ens cal una banca ètica que faci compatible la rendibilitat financera i econòmica amb l’assoliment d’objectius socials i ambientals. Ha de ser una banca de proximitat que ha de garantir la informació i la comprensió dels seus productes per part dels clients, sobretot pels particulars. Ha de ser un banc que operi amb productes senzills i comprensibles que assegurin la igualtat d’informació entre el banc i el client i que evitin casos com els de les participacions preferents, clàusules terra, swaps, índexs de referència com l’IRPH, comissions excessives o altres tipus de clàusules abusives.

La creació d’un poder financer propi: una banca pública

L’objectiu principal ha de ser influir sobre el mercat financer i garantir que aquest respon a l’interès general per sobre dels interessos privats. Cal tenir en compte que qualsevol país que vulgui tenir un mínim de sobirania real i garantir el seu futur econòmic necessita una estructura pública que tingui vocació social, que treballi per transformar d’arrel el model socio-productiu i reproductiu i que posi els recursos a la disposició dels interessos del poble.

L'economia social i cooperativa

S'ha de potenciar i afavorir les cooperatives de serveis financers ètics i solidaris, que tenen com a objectiu la transformació social de la nostra economia i de la nostra societat. S'han de finançar projectes d’economia social i solidària a través de la intermediació financera. És a dir: la recollida i captació de l’estalvi de la societat civil per poder canalitzar-ho cap al finançament d’entitats de l’economia social i solidària que promoguin l’ocupació laboral, fomentin el cooperativisme, l’associacionisme i la solidaritat en general, i promoguin la sostenibilitat sobre la base de principis ètics i solidaris.

icon 02

L' associació

Ideari, codi ètic, estatuts i comptes de l'associació

icon 01

Babord a
l'ajuntament

Eleccions 2015 (programa candidatura...), regidores, mocions presentades

icon 03

Comissions
temàtiques

Activitats de cada comissió: Territori-sostenibilitat, finances, drets socials, participació, educació ... 

► Articles recents publicats a la web de Babord

Comunicat sobre l'acte institucional de commemoració de l'1 d'Octubre

Qui va defensar les urnes i qui va fer possible la votació el dia 1 d’octubre va ser la organització i autogestió del poble. Per aquest motiu cap partit es pot fer seva aquesta victòria.

Aquests dies s’estan fent actes recordant el primer aniversari. El protagonisme ha de ser de la gent, del poble i no de partits o governs. Per això no entenem ni compartim que el govern de Vilassar de Mar hagi organitzat, de forma unilateral, un acte buscant aquest protagonisme que no li pertoca.

Per la dignitat del poble. Així no!

Resum del ple municipal del 20/09/2018

Dijous 20 de Setembre es va celebrar el ple municipal ordinari de Setembre. Podeu escoltar l'àudio del ple al següent enllaç: https://www.ivoox.com/28767525. En aquest ple es va donar la presa de possessió de la regidora del grup Demòcrata Sònia Sudrià. Per tant, tornàvem a ser 21 regidores.

Read more

Moció per declarar el municipi zona lliure de paradisos fiscals

Al ple municipal del 21 de juny de 2018 els grups municipals de Vilassar de Mar Sí que Pot/Sí Puede i Babord han presentat una moció per declarar el municipi zona lliure de paradisos fiscals. La moció ha quedat aprovada per 9 vots a favor (VdMSqP, Babord, PSC, C's i regidora no adscrita), 7 abstencions (GxV i ERC) i 5 en contra (grup Demòcrata).

Read more

* D'acord amb la Directiva Europea 2009/136/CE, us informem que aquest lloc web utilitza galetes o cookies. - * - Els marcs de Facebook i Twitter afegeixen galetes i trackers (recomanem que bloquegeu les galetes de tercers=d'altres llocs). - * - Podeu acceptar l'ús de galetes prement aquest botó Llegeix la nostra politica de galetes