llibertat_presos.jpg

[article publicat en "VdM: Revista d'informació de l'Ajuntament de Vilassar de Mar" en el numero del 20/0717 al 20/09/17]

Ara que s’ha acabat la Festa Major és un bon moment per fer-ne una valoració. Des de Babord pensem que cal posar sobre la taula la revisió de certes tradicions i el canvi de certes dinàmiques, sense por a les resistències que això pugui implicar.

Defensem que les festes han d’estar arrelades al carrer. En aquest sentit volem felicitar La Rierada que, de forma autònoma i autoorganitzada, ha fet possible una Festa Major de caràcter popular, recuperant antics oficis del poble, que ha desbordat qualsevol nivell de participació vist fins ara. Amb La Rierada la gent recobra el protagonisme de la Festa Major, ja sigui decorant balcons i carrers, ballant als concerts, o participant en les diferents activitats.

Volem unes festes lliures de privilegis on no hi hagi els clàssics acompanyaments d’autoritats i de regidors/es que ens recorden els temps en blanc i negre del “bajo palio”.

Aquest any hem vist com, de forma un xic exagerada, des dels mitjans municipals s'ha fet un seguiment molt acurat de la presència de l’alcalde, mentre que actes organitzats per altres col•lectius han quedat més invisibilitzats. Volem unes festes lliures de publicitat del govern.

Com a poble que acull diferents cultures potser ha arribat el moment de definir una Festa Major amb menys preponderància dels actes religiosos o, si més no, que inclogui les diferents confessions. Sabem que Vilassar de Mar, com la majoria dels pobles, té una història molt vinculada a la religió catòlica: l'exemple més evident és que celebrem Sant Joan. Però potser és el moment de treure el simbolisme institucional de la solemne eucaristia.

També és l'hora de saber el motiu pel qual s’ha instaurat la fira dels indians i americans. Què volem recordar o representar? Això ho podem lligar amb els gegants que representen Vilassar de Mar. Tal i com diu el Centre d'Estudis Vilassarencs, el Pigat ens vincula a un passat colonialista connivent amb el tràfic d’esclaus. Potser és hora de donar un altre sentit al Pigat per demostrar que volem ser una Festa Major lliure de símbols colonialistes i esclavistes.

I no podríem acabar sense reclamar unes festes populars lliures d’agressions sexistes. Des de La Rierada s’ha fet un esforç per disposar d’un protocol d’actuació i l’Ajuntament, per primer cop, ha impulsat la campanya “diversió sense cap agressió”. Cal coordinar-les per aconseguir que les festes puguin ser, de forma efectiva, de tots i totes.

Ah, i entre totes haurem de fer un esforç per a que l'any que ve la festa arribi a tots els barris.

 
euro tag rosa

Pressupost
municipal 2018

3 prioritats,
20 propostes

icon 02

L' associació

Ideari, codi ètic, estatuts i comptes de l'associació

icon 01

Babord a
l'ajuntament

Eleccions 2015 (programa candidatura...), regidores, mocions presentades

icon 03

Comissions
temàtiques

Activitats de cada comissió: Territori-sostenibilitat, finances, drets socials, participació, educació ... 

► Articles recents publicats a la web de Babord

Moció per una moratòria de les llicències d'habitatges d'ús turístic a Vilassar de Mar

Viure a Vilassar de Mar és cada cop més difícil per a molta gent del nostre municipi. L’augment del preu de l’habitatge, especialment de lloguer, provoca que moltes famílies i persones en situació de precarietat hagin de marxar del poble. Mentre disminueix l’oferta d'habitatge i s’encareix el preu per a la població en general, creix el nombre de pisos turístics. Al ple municipal ordinari del 15 de Febrer, vam presentar una moció per aplicar una moratòria de les llicències d'habitatges d'ús turístic a Vilassar de Mar.

Continueu llegint ...

Pressupostos 2018

Després d’un procés participatiu obert a la població, BABORD hem llençat una proposta al Govern Municipal de Vilassar de Mar pels pressupostos municipals 2018. La nostra proposta es basa en tres prioritats i una vintena de mesures concretes.

Les prioritats bàsiques que Babord posem sobre la taula consisteixen en l'elaboració de 2 informes de remunicipalització sobre els serveis de neteja i manteniment d’equipaments municipals i gestió de l’aigua, la fixació d’un calendari concret de presentació de l’auditoria de la SA Municipal i treballar per establir un sistema d'atorgació de subvencions a entitats transparent i amb criteris definits.

Algunes de les mesures concretes que també es proposen són l’inici d’un Pla d’habitatge amb un inventari de pisos buits i una moratòria de les llicencies de pisos turístics, l'adequació de la sala carrau per fer-hi cinema, pla integral contra les violències sexuals, obres de millora d’estalvi energètic en equipaments, impuls dels museus municipals i un increment del percentatge d'inversions dedicat a pressupostos participatius, entre d'altres.

Des de l’inici de la legislatura, Babord hem treballat per una transformació d’arrel de les polítiques municipals, anant més enllà de la mera gestió. Arrel de les nostres propostes, amb els pressupostos de 2016 es va aconseguir la posada en marxa dels primers pressupostos participatius de Vilassar de Mar, la incorporació d’un tècnic de contractacions (molt important en un poble on el capítol II representa un 46,47% del pressupost), una auditoria integral de la SA Municipal i el projecte del Mercat municipal, d'on prové la major part del deute municipal, i el treball del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible i el Pla d’usos del sòl agrícola, entre d’altres.

En el que portem de negociació, de moment, hem aconseguit que el govern aplacés la data d'aprovació dels pressupostos, prevista inicialment a finals de gener, per a poder facilitar la negociació amb els grups municipals.

Pensem que fem una proposta assumible pel govern municipal, que consta d'elements provinents d’altres acords, com l’acord d’investidura. No entendríem que es deixés passar una oportunitat com aquesta per adoptar polítiques transformadores concretes que beneficiarien a la majoria social del nostre poble.

Moció per a la prohibició de l'ús de les pistoles elèctriques "Taser" a Vilassar de Mar

Des del grup municipal de Babord mostrem la nostra preocupació davant la informació donada a la Junta de Govern Local del passat 28 de desembre de 2017, sobre la incorporació de 3 pistoles elèctriques “Taser” per part de la policia local. És per això que vam presentar aquesta moció al ple municipal ordinari del 18 de gener de 2018, per instar a la seva prohibició al municipi, i tenir un debat sobre model de seguretat.

La moció va ser rebutjada per 5 vots a favor (Babord i la regidora no adscrita), 5 abstencions (Grup Demòcrata) i 11 vots en contra (ERC, GxV, C's, PSC i VdMSqP).

Read more

* D'acord amb la Directiva Europea 2009/136/CE, us informem que aquest lloc web utilitza galetes o cookies. - * - Els marcs de Facebook i Twitter afegeixen galetes i trackers (recomanem que bloquegeu les galetes de tercers=d'altres llocs). - * - Podeu acceptar l'ús de galetes prement aquest botó Llegeix la nostra politica de galetes