20190406_capcalera_presentacio_candidatura3.jpg

Com bé sabeu, en l'ideari de Babord s'assenyala com a objectiu la transformació del poble i la societat des d'una perspectiva d'esquerres i de gènere, posant les persones al centre de totes les polítiques. És en aquest sentit que creiem fermament que cal construir les bases d'una societat equitativa i justa des d'aquesta perspectiva feminista, i de manera transversal.

Per aquest motiu, el passat 19 de gener de 2019 vam organitzar la jornada Construïm Feminismes: la perspectiva de gènere a les polítiques municipals  a la Biblioteca Municipal Ernest Lluch i Martín de Vilassar de Mar.

Vam comptar amb l'experiència a l'Ajuntament de Badalona de la Marta Clar Ballesteros, psicòloga social especialitzada en feminismes d'àmbit local, i amb la Gemma Altell Albajes, psicòloga social especialitzada en violències masclistes, que moderarà l'acte.

Vam conèixer les actuacions posades en marxa per l'equip de l'alcaldesa de Badalona -Dolors Sabater i el grup municipal Guanyem Badalona en Comú- i com aquestes actuacions han estat interrompudes i revertides amb l'arribada del nou alcalde -Àlex Sabater i el PSC amb el suport del PP.

Badalona és un municipi 10 vegades més gran que Vilassar de Mar. Té uns 200.000 habitants, un ajuntament amb 1.000 empleats (inclosos 300 policies municipals). El govern de Guanyem Badalona va crear una regiduria específica de Feminisme per fer-se càrrec de les polítiques de gènere, que abans estaven en una regiduria de Gent Gran i Cooperació, Esports i Joventut i Polítiques d’Igualtat. La regiduria comptava amb un pressupost de 218.000 € anuals i va desenvolupar 5 àmbits o línies d'actuació prioritares:

20190119 acte feminisme

Violència

Van establir un protocol d'actuacions consensuat amb les associacions, treballadores socials, policia local i altres estaments. Promovia accions transversals en totes les regiduries i àrees d'actuació de l'ajuntament. Es donava una atenció especial als fills, que són també victimes "indirectes" de la violència. També es va considerar la violència exercida (i patida) pels adolescents (14-17 anys).

Coeducació20190202 feminisme 2m

Es va iniciar un pla pilot en 4-5 centres educatius de Badalona. Es van incloure les llars d'infants ja que molts patrons de desigualtats ja venen determinats i patits des de les primeres etapes infantils. Es va fer un esforç en formació (en la perspectiva de gènere i igualtat) dels professionals dels centres educatius i també de les famílies. L'escola i la família han de treballar en la mateixa direcció. També es va fer un esforç en millorar la comunicació o llenguatge gràfic (els dibuixos de metge, mecànic, arquitecte són homes i les dones tenen cura dels avis, dels fills...)

Pla d'igualtat interna

Pla de dos anys destinat a analitzar les desigualtats laborals i d'altres tipus dins del col·lectiu de l'ajuntament i iniciar polítiques correctores. Anàlisi de la comunicació i llenguatge utilitzat per l'ajuntament.

Pla estratègic

Accions destinades a evitar la discriminació dels col·lectius LGTBI

Seguretat

Aposta per un model de proximitat. En lloc d'antiavalots, agents de barri en contacte amb la comunitat. Creació d'espais de convivència i de trobada. Abordatge de les accions i polítiques de seguretat des d'aquesta perspectiva.

A la llum de l'experiència de 3 anys a l'ajuntament de Badalona,

  • cal un compromís decidit en defensa de les polítiques de gènere
  • s'han d'aplicar de forma transversal (implicant totes les regidories) i amb una àmplia participació (tots els àmbits socials)
  • s'ha de fer un pla d'actuació amb objectius concrets i elements d'avaluació (s'ha acomplit l'objectiu? Sí/No?)
  • s'ha d'invertir en formació
  • s'ha d'aprofitar el suport supramunicipal (consell comarcal, diputació...)

20190202 feminisme 1m

La jornada va continuar fent un treball en grups (ens vam repartir en 5 grups que vam treballar sobre els 5 asdpectes abans esmentats) i després de 45 min cada grup va exposar les conclusions de la seva àrea.

Ara que estem revisant el nostre programa electoral, és un bon moment per reflexionar i  definir les línies d'acció i actuacions concretes que proposem desenvolupar al poble en la propera legislatura. Estem obertes a les vostres propostes i suggerimets.

webpage icon pink

Web de la
campanya

Eleccions municipals 2019

icon 02

L' associació

Ideari, codi ètic, estatuts i comptes de l'associació

icon 01

Babord a
l'ajuntament

Regidores, mocions presentades, eleccions 2015  i 2019 (programa candidatura...)

icon 03

Comissions
temàtiques

Activitats de cada comissió: Territori-sostenibilitat, finances, drets socials, participació, educació ... 

► Articles recents publicats a la web de Babord

CUP, Comuns i Som Alternativa donen suport a Babord

Les assemblees locals de la CUP, Catalunya en Comú i Som VdM/Som Alternativa han fet una declaració de suport a Babord per a les eleccions municipals de 26 de maig de 2019.

Continueu llegint ...

Vídeos i audios de la campanya electoral

Us presentem els vídeos i àudios que hem fet a Babord per a la campanya de les eleccions municipals 2019.

Continueu llegint ...

Babord 2019: 35 propostes per a 7 eixos programàtics.

Després d’uns mesos treballant el programa en comissions temàtiques i jornades obertes a la població, us presentem 35 propostes destacades del programa de Babord per a la legislatura que ve (2019-2023). Ha estat fruit d'uns quants mesos de treball en comissions temàtiques i jornades obertes a la població.

Continueu llegint ...

* D'acord amb la Directiva Europea 2009/136/CE, us informem que aquest lloc web utilitza galetes o cookies. - * - Els marcs de Facebook i Twitter afegeixen galetes i trackers (recomanem que bloquegeu les galetes de tercers=d'altres llocs). - * - Podeu acceptar l'ús de galetes prement aquest botó Llegeix la nostra politica de galetes