llibertat_presos.jpg

Com bé sabeu, en l'ideari de Babord s'assenyala com a objectiu la transformació del poble i la societat des d'una perspectiva d'esquerres i de gènere, posant les persones al centre de totes les polítiques. És en aquest sentit que creiem fermament que cal construir les bases d'una societat equitativa i justa des d'aquesta perspectiva feminista, i de manera transversal.

Per aquest motiu, el passat 19 de gener de 2019 vam organitzar la jornada Construïm Feminismes: la perspectiva de gènere a les polítiques municipals  a la Biblioteca Municipal Ernest Lluch i Martín de Vilassar de Mar.

Vam comptar amb l'experiència a l'Ajuntament de Badalona de la Marta Clar Ballesteros, psicòloga social especialitzada en feminismes d'àmbit local, i amb la Gemma Altell Albajes, psicòloga social especialitzada en violències masclistes, que moderarà l'acte.

Vam conèixer les actuacions posades en marxa per l'equip de l'alcaldesa de Badalona -Dolors Sabater i el grup municipal Guanyem Badalona en Comú- i com aquestes actuacions han estat interrompudes i revertides amb l'arribada del nou alcalde -Àlex Sabater i el PSC amb el suport del PP.

Badalona és un municipi 10 vegades més gran que Vilassar de Mar. Té uns 200.000 habitants, un ajuntament amb 1.000 empleats (inclosos 300 policies municipals). El govern de Guanyem Badalona va crear una regiduria específica de Feminisme per fer-se càrrec de les polítiques de gènere, que abans estaven en una regiduria de Gent Gran i Cooperació, Esports i Joventut i Polítiques d’Igualtat. La regiduria comptava amb un pressupost de 218.000 € anuals i va desenvolupar 5 àmbits o línies d'actuació prioritares:

20190119 acte feminisme

Violència

Van establir un protocol d'actuacions consensuat amb les associacions, treballadores socials, policia local i altres estaments. Promovia accions transversals en totes les regiduries i àrees d'actuació de l'ajuntament. Es donava una atenció especial als fills, que són també victimes "indirectes" de la violència. També es va considerar la violència exercida (i patida) pels adolescents (14-17 anys).

Coeducació20190202 feminisme 2m

Es va iniciar un pla pilot en 4-5 centres educatius de Badalona. Es van incloure les llars d'infants ja que molts patrons de desigualtats ja venen determinats i patits des de les primeres etapes infantils. Es va fer un esforç en formació (en la perspectiva de gènere i igualtat) dels professionals dels centres educatius i també de les famílies. L'escola i la família han de treballar en la mateixa direcció. També es va fer un esforç en millorar la comunicació o llenguatge gràfic (els dibuixos de metge, mecànic, arquitecte són homes i les dones tenen cura dels avis, dels fills...)

Pla d'igualtat interna

Pla de dos anys destinat a analitzar les desigualtats laborals i d'altres tipus dins del col·lectiu de l'ajuntament i iniciar polítiques correctores. Anàlisi de la comunicació i llenguatge utilitzat per l'ajuntament.

Pla estratègic

Accions destinades a evitar la discriminació dels col·lectius LGTBI

Seguretat

Aposta per un model de proximitat. En lloc d'antiavalots, agents de barri en contacte amb la comunitat. Creació d'espais de convivència i de trobada. Abordatge de les accions i polítiques de seguretat des d'aquesta perspectiva.

A la llum de l'experiència de 3 anys a l'ajuntament de Badalona,

 • cal un compromís decidit en defensa de les polítiques de gènere
 • s'han d'aplicar de forma transversal (implicant totes les regidories) i amb una àmplia participació (tots els àmbits socials)
 • s'ha de fer un pla d'actuació amb objectius concrets i elements d'avaluació (s'ha acomplit l'objectiu? Sí/No?)
 • s'ha d'invertir en formació
 • s'ha d'aprofitar el suport supramunicipal (consell comarcal, diputació...)

20190202 feminisme 1m

La jornada va continuar fent un treball en grups (ens vam repartir en 5 grups que vam treballar sobre els 5 asdpectes abans esmentats) i després de 45 min cada grup va exposar les conclusions de la seva àrea.

Ara que estem revisant el nostre programa electoral, és un bon moment per reflexionar i  definir les línies d'acció i actuacions concretes que proposem desenvolupar al poble en la propera legislatura. Estem obertes a les vostres propostes i suggerimets.

icon 02

L' associació

Ideari, codi ètic, estatuts i comptes de l'associació

icon 01

Babord a
l'ajuntament

Eleccions 2015 (programa candidatura...), regidores, mocions presentades

icon 03

Comissions
temàtiques

Activitats de cada comissió: Territori-sostenibilitat, finances, drets socials, participació, educació ... 

► Articles recents publicats a la web de Babord

BABORD VOTEM NO ALS PRESSUPOSTOS DEL 2019

No aporten les propostes transformadores que el poble necessita i hem perdut la confiança en el govern d’ERC-GentxVdM després del grau d’incompliment de l’acord de 2018.

Des del principi de la legislatura, hem deixat clara la nostra posició:
Hem vingut a transformar el poble i construir alternatives, no a avalar una gestió continuista.

L’aposta del col·lectiu en matèria de pressupostos ha girat al voltant de 4 grans eixos:

 • Democratització de les finances municipals, millorant la informació de la població i augmentant la seva participació.
 • Auditar l’origen del deute estratosfèric que va deixar CIU i buscar estratègies perquè el no legítim no recaigui sobre les finances municipals.
 • Control dels grans contractes i/o gestió directa, per garantir la qualitat dels serveis públics i no pagar de més.
 • Aprofitar el poc marge d’inversió per fer front als reptes d’habitatge i mobilitat que té Vilassar de Mar.

Babord hem mostrat voluntat de col·laboració amb el govern, facilitant qualsevol proposta que impliqués un gir en les polítiques municipals. En aquest sentit, vam arribar a un pacte pels pressupostos de 2016, gràcies al qual es va aconseguir:

 • Pressupostos participatius.
 • Auditoria de la SA Municipal i del deute del mercat.
 • Incorporació d’un tècnic a l’Ajuntament per la redacció i control dels contractes amb empreses externes.
 • Inventari d’usos de la zona agrícola
 • Malauradament, el govern no prioritza els objectius de l’acord i el grau d’acompliment queda lluny de les nostres expectatives.

El 2018, Babord fem una proposta pels pressupostos municipals, de la qual el govern en rebutja alguns dels punts més transformadors. No obstant això, s’aconsegueixen pactar 21 mesures concretes i es defineixen una sèrie d’indicadors per verificar-ne el seu compliment. Per aquest motiu, ens abstenim facilitant-ne l’aprovació i evitant l’escenari d’una moció de confiança que només hauria beneficiat al PDECAT.

 • La valoració del grau d’execució de l’acord és molt negativa: s’han incomplert un 54% de les 44 actuacions pactades i han quedat per desplegar mesures en temes tan importants com habitatge, mobilitat, subvencions, gènere, sobirania alimentària i serveis públics municipals.

Pels pressupostos de 2019, Babord advertim al govern que tenint en compte el precedent, només podrem donar suport a uns pressupostos que incorporin propostes valentes en alguns dels aspectes clau de la política municipal:

 • Concurs obert per atorgar les subvencions a associacions i entitats, i no a dit com es fa ara.
 • Estratègia clara de control i seguiment pels grans contractes de l’Ajuntament i possibilitat de municipalització d’algun dels serveis clau.
 • Ampliar les partides dels pressupostos que decideix la població de manera directa. Més enllà dels 150.000€ de propostes portades des de la ciutadana, es planteja que els 600.000€ d’inversions (projectes proposats directament pel govern) puguin ser escollits per la població.
 • La negativa del govern a donar resposta a aquests temes trenca les possibilitats de negociació.

Babord considerem continuista i insuficient la proposta de pressupostos 2019, ja que no planteja cap element de transformació estructural de la política municipal, ni cap dels elements clau que el col·lectiu proposem. A més, després de no complir amb l’anterior pacte i no fer cap gest d’autocrítica o disculpa, no tenim elements per una relació de confiança amb el govern d’ERC-GentxVdM.

Per tot això, Babord votem no als pressupostos del 2019.

Construïm feminismes: perspectiva de gènere a les polítiques municipals (acte; 19/01/2019)

L'objectiu de Babord és la transformació del poble i la societat des d'una perspectiva d'esquerres i de gènere. Per això vam organitzar la jornada Construïm Feminismes: la perspectiva de gènere a les polítiques municipals, el passat 19 de gener de 2019.  Vam comptar amb la participació de la Marta Clar i la Gemma Altell que van mostrar-nos experiències d'aplicació de la perspectiva de gènere en l'ambit municipal.

Continueu llegint ...

La política municipal vista amb ulls d’infants

El pedagog italià Francesco Tonucci és potser qui més ha insistit en la necessitat de tenir en compte la perspectiva infantil per tal d’aconseguir humanitzar els nostres pobles i ciutats. En ell ens inspirem la gent de Babord quan promovem la visió d’una vila educadora que tingui en compte els interessos dels menors i -a més- utilitzi el seu punt de vista per indicar-nos camins que l’experiència o l’adultesa més aviat ens tanquen.

Aquí podeu llegir l'article municipal de desembre de 2018 escrit per Babord. Respon al tema triat per Gent per Vilassar de Mar: "La política municipal vista amb ulls d'infants".

Continueu llegint ...

* D'acord amb la Directiva Europea 2009/136/CE, us informem que aquest lloc web utilitza galetes o cookies. - * - Els marcs de Facebook i Twitter afegeixen galetes i trackers (recomanem que bloquegeu les galetes de tercers=d'altres llocs). - * - Podeu acceptar l'ús de galetes prement aquest botó Llegeix la nostra politica de galetes