llibertat_presos.jpg

seguiment 1807 01 serveis territorials saEn aquest document revisem fins quin punt el govern municipal està complint l'acord de pressuposts d'enguany, ara que ja hem arribat al més de juliol i ens acostem a l'equador de 2018. Els acords complerts apareixen en verd, els pendents en carabassa i aquells no complerts en roig. També podeu consultar la taula de seguiment en una pàgina separada.

Pel que fa als aspectes dels serveis territorials, estan pendents els informes sobre re-municipalització de serveis (punt 1er) i no s'ha assignat un tècnic perquè faci el seguiment dels grans contractes (punt 2on de l'acord). Sí que s'han complert els acords sobre la presentació i publicitat de l'auditoria de la Societat Anònima Municipal, tot i que no va haver-hi un debat al ple (presentació de l'informe i un torn d'intervencions al final del ple, punt 21.3 de l'acord).

seguiment 1807 03 mobilitat 1Pel que fa a mobilitat, territori i sostenibilitat, s'està treballant perquè la connexió amb Premià de Mar per la platja respecti els espais naturals (punt 3er). No s'ha avançat en el projecte de rampes de connexió amb el passeig marítim (punt 4rt) ni s'ha elaborat un pla director de la bicicleta al poble (punt 5è). Ja s'ha presentat l'estudi diagnòstic dels usos de la zona agrícola, però encara no s'ha acordat un calendari de treball amb els representants del sector agrícola ni s'ha començat a treballar sobre les modificacions del pla  d’usos de la zona agrícola (punt 6è).

 

En els acords relatius al teixit social,participació i cultura, seguim sense un sistema transparent, de concurrència pública per a les subvencions a entitats. No s'ha constituit un grup de treball per fixar unes bases per a l'atorgament de subvencions. N'hauria d'estar constituit ja i fer un mínim de 3 reunions abans de final d'any (punt 9è). Sí que s'ha creat un sistema de beques destinades a activitats de lleure per a infants i joves (punt 10è). També s'ha dotat amb 150.000 € la partida de pressuposts participatius 2018 i s'han fet les votacions, però no s'ha iniciat el procés de presentació de propostes obert a les entitats i la població per als pressupostos participatius 2019 (punt 11è). Tampoc s'ha adequat la Sala Carrau per fer cinema, tot i que recentment s'ha iniciat un procediment per a l'adquisició de material (punt 12è).

 

seguiment 1807 16 generePel que fa a habitatge, solidaritat i cooperació, no s'ha constituït la Taula d'Habitatge, ni s'ha encarregat una diagnosi sobre la situació de l'habitatge a Vilassar de Mar (punts 13.1 i 13.2). La moratòria sobre concessió de llicències de pisos turístics l'haviem apuntat com incompliment, però s'ha iniciat aquests dies (mes i mig més tard del termini previst) (punt 14è). Si que sembla que existeix una partida destinada a lloguers en situacions d'emergència (punt 15è). També s'ha incrementat en 6000 € la partida destinada al Fons Català de Cooperació al Desenvolupament (punt 20è).

 

En relació a igualtat i gènere, es va fer un ruta d’urbanisme amb perspectiva de gènere (punt 17è), però està pendent el pla integral contra les violències sexuals (punt 16è) i la diagnosi del pressupost municipal en perspectiva de gènere (% destinat a polítiques d’igualtat...) (punt 18è). No s'està fent assessorament a les escoles en l'elaboració de plans d’igualtat, ni s'ha fet aquest curs una avaluació de l’estat de la coeducació (punt 19è).

Aquesta és la informació disponible a mitjans-finals de juliol, si ho compareu amb les infografies, 2 o 3 punts que apareixien com a pendents o incomplerts, s'han modificat recentment (el diagnòstic de la zona agrícola, la moratòria de pisos buits i la instal·lació de projecció a la Saala Carrau). Podeu segui les actualitzacions al document Pressuposts 2018: Execució dels compromisos signats pel govern municipal.

 

 seguiment 1807 03 mobilitat 2 seguiment 1807 09 social  seguiment 1807 13 habitatge 
icon 02

L' associació

Ideari, codi ètic, estatuts i comptes de l'associació

icon 01

Babord a
l'ajuntament

Eleccions 2015 (programa candidatura...), regidores, mocions presentades

icon 03

Comissions
temàtiques

Activitats de cada comissió: Territori-sostenibilitat, finances, drets socials, participació, educació ... 

► Articles recents publicats a la web de Babord

BABORD VOTEM NO ALS PRESSUPOSTOS DEL 2019

No aporten les propostes transformadores que el poble necessita i hem perdut la confiança en el govern d’ERC-GentxVdM després del grau d’incompliment de l’acord de 2018.

Des del principi de la legislatura, hem deixat clara la nostra posició:
Hem vingut a transformar el poble i construir alternatives, no a avalar una gestió continuista.

L’aposta del col·lectiu en matèria de pressupostos ha girat al voltant de 4 grans eixos:

 • Democratització de les finances municipals, millorant la informació de la població i augmentant la seva participació.
 • Auditar l’origen del deute estratosfèric que va deixar CIU i buscar estratègies perquè el no legítim no recaigui sobre les finances municipals.
 • Control dels grans contractes i/o gestió directa, per garantir la qualitat dels serveis públics i no pagar de més.
 • Aprofitar el poc marge d’inversió per fer front als reptes d’habitatge i mobilitat que té Vilassar de Mar.

Babord hem mostrat voluntat de col·laboració amb el govern, facilitant qualsevol proposta que impliqués un gir en les polítiques municipals. En aquest sentit, vam arribar a un pacte pels pressupostos de 2016, gràcies al qual es va aconseguir:

 • Pressupostos participatius.
 • Auditoria de la SA Municipal i del deute del mercat.
 • Incorporació d’un tècnic a l’Ajuntament per la redacció i control dels contractes amb empreses externes.
 • Inventari d’usos de la zona agrícola
 • Malauradament, el govern no prioritza els objectius de l’acord i el grau d’acompliment queda lluny de les nostres expectatives.

El 2018, Babord fem una proposta pels pressupostos municipals, de la qual el govern en rebutja alguns dels punts més transformadors. No obstant això, s’aconsegueixen pactar 21 mesures concretes i es defineixen una sèrie d’indicadors per verificar-ne el seu compliment. Per aquest motiu, ens abstenim facilitant-ne l’aprovació i evitant l’escenari d’una moció de confiança que només hauria beneficiat al PDECAT.

 • La valoració del grau d’execució de l’acord és molt negativa: s’han incomplert un 54% de les 44 actuacions pactades i han quedat per desplegar mesures en temes tan importants com habitatge, mobilitat, subvencions, gènere, sobirania alimentària i serveis públics municipals.

Pels pressupostos de 2019, Babord advertim al govern que tenint en compte el precedent, només podrem donar suport a uns pressupostos que incorporin propostes valentes en alguns dels aspectes clau de la política municipal:

 • Concurs obert per atorgar les subvencions a associacions i entitats, i no a dit com es fa ara.
 • Estratègia clara de control i seguiment pels grans contractes de l’Ajuntament i possibilitat de municipalització d’algun dels serveis clau.
 • Ampliar les partides dels pressupostos que decideix la població de manera directa. Més enllà dels 150.000€ de propostes portades des de la ciutadana, es planteja que els 600.000€ d’inversions (projectes proposats directament pel govern) puguin ser escollits per la població.
 • La negativa del govern a donar resposta a aquests temes trenca les possibilitats de negociació.

Babord considerem continuista i insuficient la proposta de pressupostos 2019, ja que no planteja cap element de transformació estructural de la política municipal, ni cap dels elements clau que el col·lectiu proposem. A més, després de no complir amb l’anterior pacte i no fer cap gest d’autocrítica o disculpa, no tenim elements per una relació de confiança amb el govern d’ERC-GentxVdM.

Per tot això, Babord votem no als pressupostos del 2019.

Construïm feminismes: perspectiva de gènere a les polítiques municipals (acte; 19/01/2019)

L'objectiu de Babord és la transformació del poble i la societat des d'una perspectiva d'esquerres i de gènere. Per això vam organitzar la jornada Construïm Feminismes: la perspectiva de gènere a les polítiques municipals, el passat 19 de gener de 2019.  Vam comptar amb la participació de la Marta Clar i la Gemma Altell que van mostrar-nos experiències d'aplicació de la perspectiva de gènere en l'ambit municipal.

Continueu llegint ...

La política municipal vista amb ulls d’infants

El pedagog italià Francesco Tonucci és potser qui més ha insistit en la necessitat de tenir en compte la perspectiva infantil per tal d’aconseguir humanitzar els nostres pobles i ciutats. En ell ens inspirem la gent de Babord quan promovem la visió d’una vila educadora que tingui en compte els interessos dels menors i -a més- utilitzi el seu punt de vista per indicar-nos camins que l’experiència o l’adultesa més aviat ens tanquen.

Aquí podeu llegir l'article municipal de desembre de 2018 escrit per Babord. Respon al tema triat per Gent per Vilassar de Mar: "La política municipal vista amb ulls d'infants".

Continueu llegint ...

* D'acord amb la Directiva Europea 2009/136/CE, us informem que aquest lloc web utilitza galetes o cookies. - * - Els marcs de Facebook i Twitter afegeixen galetes i trackers (recomanem que bloquegeu les galetes de tercers=d'altres llocs). - * - Podeu acceptar l'ús de galetes prement aquest botó Llegeix la nostra politica de galetes