La neteja i el manteniment dels espais públics de Vilassar de Mar està externalitzada. Què vol dir això? Vol dir que aquests serveis es gestionen a través de dos grans contractes externs: un amb URBASER, empresa filial d’ACS (societat anònima presidida per l’empresari Florentino Pérez), del voltant de 2,5 milions d’€ anuals per a la recollida de brossa i neteja de carrers, i un altre amb SUVISA, d’un cost d’uns 800.000 € anuals per la neteja i manteniment dels equipaments municipals.

Perquè escasseja la neteja si s’hi dediquen tots aquests diners?

Quan s’externalitza un servei públic es deixa aquest a mercè de la lògica de maximització de beneficis de l’empresa que l’explota. Aquesta dinàmica de maximització de beneficis per la via de la reducció dels costos pot motivar a les empreses a saltar-se les clàusules i les condicions dels contractes, fet que pot tenir una afectació molt important en la qualitat dels serveis. Això és el que ha passat en municipis del nostre voltant, com per exemple Badalona, on una auditoria publicada recentment ha posat al descobert que l’empresa adjudicatària del servei de neteja de la via pública i recollida de residus ha incomplert nombroses obligacions contractuals com la neteja sistemàtica dels contenidors, provocant un augment de les olors i una disminució de les condicions sanitàries dels contenidors [1].

És important assenyalar que, encara que aquests serveis estiguin externalitzats, la responsabilitat de la neteja i el correcte manteniment dels equipaments, places i carrers del poble recau en el govern municipal (actualment, d'ERC-VdM diu Sí  i de  GxVdM). La gestió indirecta d’un servei no eximeix a l’Ajuntament de garantir el correcte compliment d’aquestes contractacions, tenint especial cura perquè es compleixin els mínims de qualitat en la seva execució. Per això, des de Babord hem pressionat per incorporar un tècnic de contractació que faci el seguiment i supervisió dels múltiples contractes externs que té l’Ajuntament de Vilassar de Mar, i que suposen una part molt important del pressupost i dels serveis municipals.

Atès que és el grup de CIU qui proposa el tema d’aquest escrit, convé recordar que el govern que va fer les contractacions d’aquests serveis, determinant els acords i detalls a complir, sistemes de control i seguiment, etc, és un dels principals responsables de les mancances del servei de neteja que tenim avui en el nostre poble.

Davant d’aquesta situació, la necessitat d’obrir el debat sobre la gestió directa per part de l'Ajuntament dels serveis de neteja apareix com inajornable. La re-municipalització ens obre la possibilitat de garantir un servei de qualitat que es pugui adaptar a les demandes i necessitats del poble vilassarenc.

[1] https://directa.cat/badalona-podria-sancionar-fcc-amb-22-milions-no-haver-realitzat-neteja-de-contenidors-acordada

bar lila gradient

Articles recents de la comissió de suport municipal

Aturada la concessió de llicències per a pisos turístics

El 17 de juliol de 2018 va començar la moratòria d'un any que atura la concessió de llicències per a pisos turístics a Vilassar de Mar. La moratòria demana per Babord es fa per desenvolupar un pla especial urbanístic que reguli els usos en sòl residencial i limiti el nombre de pisos turístics.
Aquesta només és una petita passa davant la greu problemàtica per accedir a l'habitatge que pateix la població de Vilassar de Mar.

Continueu llegint ...

Babord renova el seu grup municipal

Aquesta tardor viurem una renovació de l'equip de regidores de Babord.

Quan vam iniciar la legislatura teníem clar que el relleu entre regidors seria una de les característiques de la nostra manera de fer política.

Read more

El grup municipal Babord de Vilassar de Mar fem costat als alcaldes i alcaldesses compromeses amb l'organització del referèndum d'autodeterminació

Vist el Decret d’Alcaldia de 7 de setembre de 2017 de ple suport al Referèndum per l’autodeterminació de Catalunya convocat pel proper 1 d’octubre.

Davant dels requeriments judicials adreçats als alcaldes i alcaldesses que han comunicat al Govern de la Generalitat el seu compromís amb l’organització del Referèndum d’Autodeterminació, el grup municipal BABORD vol manifestar el següent:

  1. Donem suport a l’alcalde de Vilassar de Mar, Damià del Clot, i a tots els alcaldes i alcaldesses compromesos amb l’organització del Referèndum d’Autodeterminació, atès que ho fan amb lleialtat institucional amb el Govern de Catalunya i d’acord amb les lleis aprovades pel Parlament de Catalunya.
  2. Rebutgem la instrumentalització política de l’aparell judicial amb finalitat partidistes. I considerem que la repressió judicial adreçada contra el 75% dels alcaldes de Catalunya és una vulneració inadmissible dels drets democràtics de la ciutadania.
  3. El Grup Municipal de BABORD assumim solidàriament, junt amb tots els alcaldes i alcaldesses,la responsabilitat de donar compliment al mandat democràtic del Parlament de Catalunya i, en aquest sentit, ens comprometem a realitzar totes les accions que estiguin al nostre abast per tal de poder assegurar l’organització del Referèndum de l’1 d’octubre a Vilassar de Mar.
  4. Fem una crida a la mobilització i a la participació massiva i pacífica de la ciutadania en el Referèndum d’Autodeterminació de l’1 d’octubre.

* D'acord amb la Directiva Europea 2009/136/CE, us informem que aquest lloc web utilitza galetes o cookies. - * - Els marcs de Facebook i Twitter afegeixen galetes i trackers (recomanem que bloquegeu les galetes de tercers=d'altres llocs). - * - Podeu acceptar l'ús de galetes prement aquest botó Llegeix la nostra politica de galetes