Aquest dissabte 20 de gener vam celebrar una assemblea plenària amb la que culminàvem el procés participatiu que vam engegar ara farà dos mesos per recollir propostes pels pressupostos municipals del 2018.

L’Assemblea de Babord ha decidit fixar 3 prioritats prèvies per a poder arribar a un acord sobre els pressupostos amb el govern municipal:

 1. Elaboració de 2 informes de remunicipalització sobre els serveis de neteja i manteniment d’equipaments municipals, i gestió de l’aigua.
 2. Establiment d’un calendari de presentació de l’auditoria de la SA Municipal amb dates concretes.
 3. Compliment de la moció aprovada pel plenari municipal el passat 22 de desembre de 2016 “per a l'adjudicació de subvencions a les entitats mitjançant un sistema de transparència i concurrència pública” amb els acords actualitzats per aquest any 2018.

D’altra banda, de totes les propostes rebudes en el procés participatiu engegat el passat 24 de novembre, Babord hem fet una priorització de 20 propostes concretes que volem negociar amb el govern per incorporar-les als pressupostos de 2018:

 • 4 propostes vinculades al Pla de Mobilitat aprovat al ple del passat desembre:
  • Començament del projecte de connexió del passeig marítim amb Premià de Mar, vinculat a la moció per a la naturalització i protecció de la platja de Ponent (Mar Xica).
  • La redacció del projecte de les rampes que connecten el passeig marítim amb el poble, a l’alçada de l’estació de Rodalies i a la Plaça Pau Vila.
  • Eix de vianants a l’avinguda Montevideo entre Lluis Jover i Jeroni Marçal
  • Elaboració del Pla director de bicicleta de Vilassar de Mar.
 • Pla d’Habitatge.
  • Elaboració de la diagnosi de forma participada incorporant la realització d’un inventari de pisos buits.
  • Implementar una moratòria d’atorgament de llicències de pisos d’ús turístic fins que el Pla d’Habitatge finalitzi.
 • Fons destinat a lloguers per a respondre a situacions d’emergència. Ampliar el parc d’habitatges municipals ja que tots els habitatges dels quals disposa l’Ajuntament estan plens
 • Dinamització i continuació del Pla d’usos de la zona agrícola.
 • Elaboració d’un Pla alimentari municipal, aprofitant l’aprovació de la moció sobre l’adhesió de Vilassar de Mar al Pacte Alimentari de Milà.
 • Auditoria energètica de com a mínim 2 equipaments municipals, amb previsió per implementar accions d’estalvi energètic.
 • Pla integral contra les violències sexuals.
 • Ruta d’urbanisme amb perspectiva d gènere.
 • Elaboració d’una diagnosi sobre el pressupost municipal en perspectiva de gènere: xifres desagregades, percentatge destinat a polítiques d’igualtat, serveis d’atenció a les persones, etc.
 • Assessorament a les escoles per implementar plans d’igualtat entre nenes i nens, nois i noies dins el Pla de Convivència que cada centre educatiu ha d’elaborar.
 • Estudi per l’aplicació de la Tarificació social a les Escoles Bressol.
 • Elaboració de convenis amb joves per a treballar en diferents àmbits de l’Ajuntament a mitja jornada.
 • Creació d’un sistema de beques a infants i joves d’entitats d’educació en el lleure per tal que puguin accedir a totes les activitats dels agrupaments.
 • Elaboració d’un Pla de museus de Vilassar de Mar.
 • Adquisició d’un projector per fer cinema a la sala Carrau i adequació de la sala per aquest tipus d’actes.
 • Definir un percentatge del pressupost d’enguany a projectes de solidaritat superior a l’actual. Marcar-nos com objectiu a mig termini arribar al 0,7% del pressupost.
 • Implementació d’una metodologia de treball per fer el seguiment i control constant i continuat dels grans contractes externalitzats (recollida de brossa, neteja viària, manteniment i neteja d’equipaments, manteniment d’enllumenat públic, piscina municipal), a traveś d’auditories i control del personal municipal.
 • Incrementar el percentatge del capítol d’inversions dedicat als pressupostos participatius respecte els exercicis anteriors.

Tot i el poc marge que ens ha deixat el govern municipal per a estudiar i negociar els pressupostos, situació que vam denunciar en un comunicat anterior, des de Babord llencem una proposta assumible amb elements provinents d’altres acords, com l’acord d’investidura. No entendríem que es deixés passar una oportunitat com aquesta per adoptar polítiques transformadores concretes que beneficiarien a la majoria social del nostre poble.

Tot a Babord!

- - - - - -

Us poden interessar també els següents articles relacionts amb el pressupost municipal:

bar lila gradient

Articles recents de pressuposts municipals

Grau de compliment de l'acord de pressuposts (juliol 2018)

En aquest document revisem el grau de compliment de l'acord de pressuposts d'enguany, quan ja ens acostem a l'equador de 2018.

Continueu llegint ...

Pressupostos participatius 2018

Avui comença la votació dels Pressupostos Participatius 2018 de Vilassar de Mar, que culminarà aquest diumenge 10 de juny a les 13h. Podeu votar de forma telemàtica des de l’App: Vilassar de Mar* i de forma presencial:

- Dissabte 9, de 10:30 a 13:30h, a la Biblioteca Municipal i de 17h a 20h al Local de la Plaça Carles Tries.

- Diumenge 10, de 10h a 13h , a l’Ajuntament.

Per tal que el vot no es consideri nul, s'han de votar obligatòriament 3 dels 15 projectes.

Aquesta serà la 2a edició d’un procés de pressupostos participatius a Vilassar de Mar, després que el 2016 un acord entre Babord i el Govern de Vilassar de Mar possibilités que, per primer cop, la població vilassarenca pugués votar directament amb què es destina una part del pressupost municipal.

Aquest any s’ha acordat incrementar la dotació fins a 150.000€ i licitar els projectes guanyadors en aquest mateix any 2018. Tot i això, les propostes que es porten a votació en aquesta edició són projectes recuperats de l’edició 2016, un fet amb el que som crítics per dos motius:

 1. Una part important de les propostes que es votaran enguany, van ser presentades per partits polítics que ja tenen veu i vot a l’Ajuntament o, directament, formen part del Govern Municipal.
 2. Pensem que la possibilitat de poder votar propostes presentades en una mateixa edició mobilitzaria més a la població.

Tanmateix, hem acceptat aquesta situació a canvi d’un replantejament de les properes edicions de pressupostos participatius que doni més marge a població i associacions per a presentar propostes, i més temps per a poder fer-ne la valoració i deliberació. En resum, per intentar enfortir els pressupostos participatius de Vilassar.

Des de Babord considerem positiu que es consolidi aquesta pràctica a Vilassar de Mar.

Animem a tota la població a participar-hi!

+ info: http://www.vilassardemar.cat/pressupostos-participatius
https://vimeo.com/271430502

Pressuposts 2018: Execució dels compromisos signats pel govern municipal

Babord va abstenir-se en la votació dels pressuposts municipals pel 2018 fruit d'un acord signat amb l'alcalde pel qual el govern municipal es compromet a dur a terme 21 actuacions proposades per Babord. En aquest document trobareu una taula de seguiment dels compromisos (de les 21 actuacions i 42 indicadors): quins s'han complert, quins no i quins estan pendents.

Continueu llegint ...

* D'acord amb la Directiva Europea 2009/136/CE, us informem que aquest lloc web utilitza galetes o cookies. - * - Els marcs de Facebook i Twitter afegeixen galetes i trackers (recomanem que bloquegeu les galetes de tercers=d'altres llocs). - * - Podeu acceptar l'ús de galetes prement aquest botó Llegeix la nostra politica de galetes