Aquest dissabte 20 de gener vam celebrar una assemblea plenària amb la que culminàvem el procés participatiu que vam engegar ara farà dos mesos per recollir propostes pels pressupostos municipals del 2018.

L’Assemblea de Babord ha decidit fixar 3 prioritats prèvies per a poder arribar a un acord sobre els pressupostos amb el govern municipal:

 1. Elaboració de 2 informes de remunicipalització sobre els serveis de neteja i manteniment d’equipaments municipals, i gestió de l’aigua.
 2. Establiment d’un calendari de presentació de l’auditoria de la SA Municipal amb dates concretes.
 3. Compliment de la moció aprovada pel plenari municipal el passat 22 de desembre de 2016 “per a l'adjudicació de subvencions a les entitats mitjançant un sistema de transparència i concurrència pública” amb els acords actualitzats per aquest any 2018.

D’altra banda, de totes les propostes rebudes en el procés participatiu engegat el passat 24 de novembre, Babord hem fet una priorització de 20 propostes concretes que volem negociar amb el govern per incorporar-les als pressupostos de 2018:

 • 4 propostes vinculades al Pla de Mobilitat aprovat al ple del passat desembre:
  • Començament del projecte de connexió del passeig marítim amb Premià de Mar, vinculat a la moció per a la naturalització i protecció de la platja de Ponent (Mar Xica).
  • La redacció del projecte de les rampes que connecten el passeig marítim amb el poble, a l’alçada de l’estació de Rodalies i a la Plaça Pau Vila.
  • Eix de vianants a l’avinguda Montevideo entre Lluis Jover i Jeroni Marçal
  • Elaboració del Pla director de bicicleta de Vilassar de Mar.
 • Pla d’Habitatge.
  • Elaboració de la diagnosi de forma participada incorporant la realització d’un inventari de pisos buits.
  • Implementar una moratòria d’atorgament de llicències de pisos d’ús turístic fins que el Pla d’Habitatge finalitzi.
 • Fons destinat a lloguers per a respondre a situacions d’emergència. Ampliar el parc d’habitatges municipals ja que tots els habitatges dels quals disposa l’Ajuntament estan plens
 • Dinamització i continuació del Pla d’usos de la zona agrícola.
 • Elaboració d’un Pla alimentari municipal, aprofitant l’aprovació de la moció sobre l’adhesió de Vilassar de Mar al Pacte Alimentari de Milà.
 • Auditoria energètica de com a mínim 2 equipaments municipals, amb previsió per implementar accions d’estalvi energètic.
 • Pla integral contra les violències sexuals.
 • Ruta d’urbanisme amb perspectiva d gènere.
 • Elaboració d’una diagnosi sobre el pressupost municipal en perspectiva de gènere: xifres desagregades, percentatge destinat a polítiques d’igualtat, serveis d’atenció a les persones, etc.
 • Assessorament a les escoles per implementar plans d’igualtat entre nenes i nens, nois i noies dins el Pla de Convivència que cada centre educatiu ha d’elaborar.
 • Estudi per l’aplicació de la Tarificació social a les Escoles Bressol.
 • Elaboració de convenis amb joves per a treballar en diferents àmbits de l’Ajuntament a mitja jornada.
 • Creació d’un sistema de beques a infants i joves d’entitats d’educació en el lleure per tal que puguin accedir a totes les activitats dels agrupaments.
 • Elaboració d’un Pla de museus de Vilassar de Mar.
 • Adquisició d’un projector per fer cinema a la sala Carrau i adequació de la sala per aquest tipus d’actes.
 • Definir un percentatge del pressupost d’enguany a projectes de solidaritat superior a l’actual. Marcar-nos com objectiu a mig termini arribar al 0,7% del pressupost.
 • Implementació d’una metodologia de treball per fer el seguiment i control constant i continuat dels grans contractes externalitzats (recollida de brossa, neteja viària, manteniment i neteja d’equipaments, manteniment d’enllumenat públic, piscina municipal), a traveś d’auditories i control del personal municipal.
 • Incrementar el percentatge del capítol d’inversions dedicat als pressupostos participatius respecte els exercicis anteriors.

Tot i el poc marge que ens ha deixat el govern municipal per a estudiar i negociar els pressupostos, situació que vam denunciar en un comunicat anterior, des de Babord llencem una proposta assumible amb elements provinents d’altres acords, com l’acord d’investidura. No entendríem que es deixés passar una oportunitat com aquesta per adoptar polítiques transformadores concretes que beneficiarien a la majoria social del nostre poble.

Tot a Babord!

- - - - - -

Us poden interessar també els següents articles relacionts amb el pressupost municipal:

bar lila gradient

Articles recents de pressuposts municipals

Pressuposts 2018: Execució dels compromisos signats pel govern municipal

Babord va abstenir-se en la votació dels pressuposts municipals pel 2018 fruit d'un acord signat amb l'alcalde pel qual el govern municipal es compromet a dur a terme 21 actuacions proposades per Babord. En aquest document trobareu una taula de seguiment dels compromisos (de les 21 actuacions i 42 indicadors): quins s'han complert, quins no i quins estan pendents.

Continueu llegint ...

Acord pels pressupostos de l'exercici 2018

BABORD, representat per Pau Arona Solé, Júlia Suriol Corbera, Yabel Pérez Moreno i Carles Soler Novàs, i el GOVERN DE VILASSAR DE MAR, representat per Damià del Clot i Trias 

Manifesten que han arribat a un acord pel pressupost de l’exercici 2018, pel qual el Grup Municipal de Babord s'abstindrà en la votació dels pressupostos, facilitant-ne la seva aprovació. Els punts de l'acord a dur a terme pel Govern Municipal es detallen a continuació. [s'inclouen 21 propostes i 42 indicadors de seguiment]

Continueu llegint ...

Pressupostos 2018

Després d’un procés participatiu obert a la població, BABORD hem llençat una proposta al Govern Municipal de Vilassar de Mar pels pressupostos municipals 2018. La nostra proposta es basa en tres prioritats i una vintena de mesures concretes.

Les prioritats bàsiques que Babord posem sobre la taula consisteixen en l'elaboració de 2 informes de remunicipalització sobre els serveis de neteja i manteniment d’equipaments municipals i gestió de l’aigua, la fixació d’un calendari concret de presentació de l’auditoria de la SA Municipal i treballar per establir un sistema d'atorgació de subvencions a entitats transparent i amb criteris definits.

Algunes de les mesures concretes que també es proposen són l’inici d’un Pla d’habitatge amb un inventari de pisos buits i una moratòria de les llicencies de pisos turístics, l'adequació de la sala carrau per fer-hi cinema, pla integral contra les violències sexuals, obres de millora d’estalvi energètic en equipaments, impuls dels museus municipals i un increment del percentatge d'inversions dedicat a pressupostos participatius, entre d'altres.

Des de l’inici de la legislatura, Babord hem treballat per una transformació d’arrel de les polítiques municipals, anant més enllà de la mera gestió. Arrel de les nostres propostes, amb els pressupostos de 2016 es va aconseguir la posada en marxa dels primers pressupostos participatius de Vilassar de Mar, la incorporació d’un tècnic de contractacions (molt important en un poble on el capítol II representa un 46,47% del pressupost), una auditoria integral de la SA Municipal i el projecte del Mercat municipal, d'on prové la major part del deute municipal, i el treball del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible i el Pla d’usos del sòl agrícola, entre d’altres.

En el que portem de negociació, de moment, hem aconseguit que el govern aplacés la data d'aprovació dels pressupostos, prevista inicialment a finals de gener, per a poder facilitar la negociació amb els grups municipals.

Pensem que fem una proposta assumible pel govern municipal, que consta d'elements provinents d’altres acords, com l’acord d’investidura. No entendríem que es deixés passar una oportunitat com aquesta per adoptar polítiques transformadores concretes que beneficiarien a la majoria social del nostre poble.

* D'acord amb la Directiva Europea 2009/136/CE, us informem que aquest lloc web utilitza galetes o cookies. - * - Els marcs de Facebook i Twitter afegeixen galetes i trackers (recomanem que bloquegeu les galetes de tercers=d'altres llocs). - * - Podeu acceptar l'ús de galetes prement aquest botó Llegeix la nostra politica de galetes