L’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, amb la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, l’Institut de Drets Humans de Catalunya i l’Institut Català Internacional per la Pau, han engegat, amb altres municipis i entitats, la quarta edició del projecte Ciutats defensores dels drets humans. Una iniciativa per donar a conèixer la feina de persones implicades en la defensa del drets fonamentals arreu del món a diverses localitats catalanes, per fer pedagogia de la necessitat d’incorporar aquesta defensa en el dia a dia de la vida pública catalana.

A efectes pràctics, això s’ha traduït en una gira d’activistes vingudes de Síria, Palestina, Ruanda, Brasil, Colòmbia, Hondures, Uganda, Perú i de la Regió Autònoma Xinjiang Uigur de Xina, programada entre el 26 de setembre i el 8 d’octubre. La llista inclou persones a qui s’ha convidat però que, per romandre empresonades, no en podran prendre part.

Seria interessant que Vilassar de Mar formés part dels municipis promotors d’aquesta empresa. S’espera que tots els seus ajuntaments signin una declaració institucional per intensificar les polítiques públiques locals de suport als defensors i defensores de drets humans, una declaració a la qual podríem sol•licitar-ne l’adhesió a posteriori.

Les persones que han de fugir dels seus països per escapar de la repressió solen sentir por i culpa, pateixen dol, i algunes estrés posttraumàtic. També greus dificultats per adaptar-se als llocs d’acollida. Com a mínim al principi.

Catalunya disposa d’un centre d’avantguarda dedicat a l’atenció terapèutica médico-psicosocial de persones traumatitzades per diferents tipus de violacions dels seus drets; l’ONG Exil, amb la qual hi col•laboren les agències per a l’acollida de refugiats i Amnistia Internacional. El nostre poble podria ser una zona segura que contribuís a facilitar l’acollida de represaliades sota la supervisió de l’esmentada entitat.

Interessar-nos per propostes com aquesta també és una bona excusa per dur la cultura de la defensa dels drets humans i la discussió sobre què podem donar com a poble, més enllà de l’aportació privada que algú vulgui fer deixant casa seva per a l’acollida de refugiades. Tenim un teixit associatiu molt ric que de ben segur faria el que pogués, i més, de cara a conscienciar i, si calgués, a posar cos i ànima en facilitar uns processos de benvinguda dels que fugen de la persecució o el conflicte i que precisen d’una resposta col•lectiva i interdisciplinària.

Vilassar de Mar pot i ha de ser una ciutat implicada en la defensa dels drets humans.

bar lila gradient

* D'acord amb la Directiva Europea 2009/136/CE, us informem que aquest lloc web utilitza galetes o cookies. - * - Els marcs de Facebook i Twitter afegeixen galetes i trackers (recomanem que bloquegeu les galetes de tercers=d'altres llocs). - * - Podeu acceptar l'ús de galetes prement aquest botó Llegeix la nostra politica de galetes