Les propostes de la comissió de finances i municipalització van orientades a:

  • Atorgar major protagonisme a la població en els processos de gestió del poble, afavorint i potenciant mecanismes de participació directa.
  • Potenciar la gestió col·lectiva, la corresponsabilitat de la població i la màxima transparència en la gestió municipal.
  • Promoure els pressupostos participatius com una eina d’intervenció directa de la ciutadania i presentar l’assignació de recursos públics a deliberació i/o decisió.
  • Estudiar (i si fos necessari auditar) tots els contractes importants i procedir a la publicitat de la situació actual (cost, durada, condicions...). L’ajuntament ha de ser un instrument al servei de tota la població, i per això cal estudiar a fons quins serveis són rendibles, econòmicament i socialment, de prestar de forma directa des de l’ajuntament, i no a través d’una entitat privada.
  • Fer una revisió del cadastre per tal de solucionar problemàtiques detectades, com ara el fet que, actualment, alguns habitatges o solars tinguin coeficients de valoració diferents, tot i presentar idèntiques condicions. Proposem estudiar fórmules, com han fet altres municipis, per aplicar recàrrecs als habitatges desocupats de manera permanent per promoure’n la vinculació en el mercat de lloguer. A la vegada, proposem que els habitatges de protecció oficial estiguin exempts de tributar, així com l’aplicació de bonificacions per habitatges que es lloguin amb finalitats socials, i els habitatges que facin inversions per tal de millorar l’eficiència energètica.
  • Esdevenir Municipi Cooperatiu. El programa al qual hi ha diversos municipis adherits promou: la sensibilització, formació i orientació sobre cooperativisme i empresa cooperativa, i l’impuls de l’economia de cooperatives al municipi: clàusules socials a les licitacions municipals, donar a conèixer les cooperatives del municipi, condicions especials per cooperatives...
  • Realitzar una auditoria del deute municipal amb l’objectiu de determinar si alguns dels deutes assumits per l’ajuntament provinents de la SA Municipal són il·legítims i cal reclamar a tercers que se’n facin càrrec.

bar lila gradient

Articles recents de la comissió d'economia, finances i municipalització

Sobre el "butlletí especial: anàlisi i situació del deute municipal"

El passat Novembre l’Ajuntament de Vilassar de Mar va publicar un butlletí municipal especial sota el títol Anàlisi i situació del deute municipal. De nou, i seguint dinàmiques d’anteriors governs, veiem que s’utilitza un mitjà de comunicació públic per difondre els èxits del govern municipal i sense cap mena de crítica al respecte. És a dir, una eina de propaganda dels partits que integren el govern però amb diners municipals. Esperem que això no sigui una mostra de l’estratègia de l’actual govern per a la campanya electoral del mes de maig. Quants butlletins especials més té previst el govern?

Estem d’acord que es parli del deute municipal, que s’informi de la gestió que s’ha fet i que es doni informació transparent i clara sobre la situació del fons municipals. Ara bé, no compartim la manera com es dóna la informació. Una informació sesgada i amb la qual se’n fa un ús interessat dels resultats obtinguts. Entre d’altres temes, s’obvia que encara hi ha deutes per resoldre, no s’informen ni es recorden els resultats de l’auditoria, ni tampoc es diu res de la complexa situació de Can Vives i on s’oculta la realitat en la qual es troba. Cap menció als resultats aconseguits gràcies als acords signats amb Babord i cap espai on es doni la visió crítica de la resta dels grups municipals que formen el consistori.

Voleu continuar així?

Un nou model econòmic basat en l'economia social i cooperativa

Com es pot construir des de baix una realitat radicalment diferent, basada en unes finances ètiques i solidàries?
A qui beneficia el deute i la corrupció? A les elits econòmiques o a les classes populars?
És possible un nou model econòmic basat en l'economia social i cooperativa?

En relació a l'acte de Sobirania econòmica (15 de juny 2018) de Babord, us adjuntem algunes idees.

Continueu llegint ...

Acte "Sobirania econòmica" 15 de juny a les 18h

Què entenem per sobirania econòmica? Des dels municipis, es poden dur a terme polítiques econòmiques que siguin transformadores?

Dins del cicle "Guanyem sobiranies: construïm república des dels municipis", aquest divendres 15 de juny a les 18 h a la Sala Galbany (carrer Sant Roc) fem l'acte "Sobirania econòmica" amb la participació de la Iolanda Fresnillo, experta en auditoria i polítiques comunitàries i membre del col·lectiu Ekona i l' Ismael Hernández Adell, coordinador de la Càtedra d'Economia Social del Tecnocampus i ​membre de l’Ateneu Cooperatiu del Maresme.

Continueu llegint ...

* D'acord amb la Directiva Europea 2009/136/CE, us informem que aquest lloc web utilitza galetes o cookies. - * - Els marcs de Facebook i Twitter afegeixen galetes i trackers (recomanem que bloquegeu les galetes de tercers=d'altres llocs). - * - Podeu acceptar l'ús de galetes prement aquest botó Llegeix la nostra politica de galetes