Octubre 2016. En poques hores Vilassar de Mar pateix un aiguat provocant importants destrosses i, malauradament, la mort d'una persona. Davant la situació, el caos és evident i, per molts protocols d'emergència que existeixin, la capacitat de reacció i resposta és limitada. Es podria millorar? Segurament. Però no volem caure en la critica fàcil de les accions realitzades en fets puntuals i extraordinaris.

El que si volem és fer una reflexió sobre la gestió del territori i sobre l'impacte negatiu que han tingut les actuacions urbanístiques al nostre municipi i a la nostra comarca. La febre urbanística, el no respecte del territori, ha suposat trinxar el territori i, en 25 anys, hem perdut gairebé el 50% de la zona agrícola i hem abandonat la gestió forestal de la comarca. Allà on hi havia terra, corriols i rieres ara trobem polígons industrials, rotondes i asfalt. Allà on hi havia sorra ara ens trobem amb espigons i, fins i tot, futures zones comercials del capital i de precarietat laboral.

I mentre invertim recursos en urbanitzar el camp i el bosc ens oblidem de la sostenibilitat del territori. Tenim una comarca ferida d'asfalt i seguim potenciant grans zones comercials i suposats polígons industrials però manca la voluntat política per la defensa dels ecosistemes com, per exemple, garantint la gestió dels boscos o prioritzant i dinamitzant la terra que ens alimenta. Demostrat està que la pagesia, l'agricultura pagesa, refreda el planeta (aliment fresc i de proximitat, reducció de pesticides i adobs químics, menys despesa de petroli,..).

Si bé el nostre municipi ha d’estar preparat per donar resposta a fets extrems amb sistemes d’emergència i ha de fer el possible per reduir l’impacte d’aquestes situacions (clavegueram, mobilitat, etc) també és necessari, com es recomana en el nou Pacte integrat d’Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i la Energia, la mitigació del canvi climàtic i hem de pensar en actuacions municipals per la resiliència dels ecosistemes i dels sistemes socials.

Malgrat la negació d’alguns governs i de certs partits polítics, el canvi climàtic es considera ja un fet important a tenir en compte en la planificació del nostre present i futur. És responsabilitat nostra fer incidència política i és obligació de l’actual govern municipal definir estratègies d’adaptació i de lluita contra el canvi climàtic i que no es quedi en una simple declaració d’intencions o, pitjor encara, moció no resolutiva.

En Raimon deia: “Al meu país no sap ploure. O plou poc o plou massa” Però si posem més barreres a la pluja la catàstrofe cada cop serà pitjor.

Articles recents de la comissió de territori i sostenibilitat

Pel dret a l’habitatge digne a Vilassar de Mar

El 10è butlletí "Tot a Babord" que s'està repartint aquest dies pel poble està centrat en l'habitatge. En aquest número reflexionem sobre el dret a l'habitatge, expliquem que hem fet a l'Ajuntament (3 mocions i acords de pressuposts), proposem 5 objectius i 16 actuacions concretes, expliquem què són els desnonaments invisibles, i entrevistem a representants de la Xarxa d'Habitatge del Baix Maresme. Podeu llegir ací l'article de portada del butlletí.

Continueu llegint ...

Zones verdes: aparcar a la via pública, necessitat o caprici?

Ja podeu llegir l'article dels grups municipals de juliol 2018. Aquest mes ha triat el tema ERC-VdM diu Sí: "Zones verdes: aparcar a la via pública, necessitat o caprici?". Nosaltres no qüestionem les zones verdes, sinó com aquestes han estat implementades per part de l'equip de govern.

Continueu llegint ...

Amb una Rierada festiva, arribarà el bon temps. A l'estiu, diuen, tota cuca "sobreviu"

El tema de l'article dels grups municipals d'aquest mes va ser triat pel Grup Demòcrata, que va proposar: Ja ha arribat el bon temps. Tenim el poble preparat per gaudir-ne?"

L'article de Babord reflexiona sobre la necessitat d'una bona planificació i un treball continuat de tot l'any i assenyala els efectes negatius d'un ús intensiu i massiu de la franja costanera.

Continueu llegint ...

* D'acord amb la Directiva Europea 2009/136/CE, us informem que aquest lloc web utilitza galetes o cookies. - * - Els marcs de Facebook i Twitter afegeixen galetes i trackers (recomanem que bloquegeu les galetes de tercers=d'altres llocs). - * - Podeu acceptar l'ús de galetes prement aquest botó Llegeix la nostra politica de galetes