Vilassar de Mar presta els serveis de neteja viària i recollida de residus a través d'un contracte extern. Urbaser és l'empresa beneficiaria del contracte que té un cost anual pel poble de 2.754.298,92 d'Euros, més d'un 10% del pressupost municipal.

El 30 d’abril de 2019 finalitza el contracte de serveis de neteja viària i recollida de residus. Un mes abans de les eleccions municipals. Per tant, la decisió que prengui l’Ajuntament condicionarà la política de gestió de residus de la propera legislatura.

Babord no volem que el govern municipal improvisi una resposta a darrera hora. Portem des de l'any 2015 demanant la creació d'un grup de treball per debatre el model de gestió de residus. Al darrer ple municipal del mes de desembre vam preguntar al govern què pensava fer davant la finalització amb el contracte amb Urbaser i ens va explicar que es contractaria una empresa externa per redactar els plecs del nou contracte.

Per a nosaltres, una manera per garantir la qualitat i el control de la gestió de residus és la municipalització del servei. Per això, demanarem un estudi que mostri la viabilitat i l'impacte d'internalitzar el servei. En cas que aquesta possibilitat no fos viable en aquesta legislatura, posarem tots els nostres esforços en garantir que els plecs pel nou contracte de neteja viària i recollida de residus facilitin un sistema de seguiment i control, que incloguin clàusules ambientals ambicioses i clàusules socials que vetllin per les bones condicions laborals dels treballadors i treballadores que presten el servei. Però, a més del treball tècnic, cal debatre sobre el model de gestió de residus que volem per a Vilassar de Mar. En aquest debat Babord volem fer les següents aportacions:

  • La primera manera de minimitzar el nostre dany a l'entorn i al medi és prevenir i reduir la producció de residus. Cal redactar un Pla Local de Prevenció de Residus (PLPR) que materialitzi una estratègia d'informació, formació i promoció de la reducció de residus, especialment en l'àmbit domèstic.
  • És imperatiu millorar l'índex de reciclatge de Vilassar de Mar. El Programa General de Prevenció i Gestió de Residus de Catalunya (PRECAT20) fixa que els municipis han de reciclar el 60% de residus l’any 2020, l'any 2016 Vilassar de Mar tenia un índex de recollida selectiva de, només, el 40,05%. Cal avançar cap a un sistema de recollida selectiva que ens permeti augmentar el nivell de reciclatge, ja que la degradació del medi i el canvi climàtic avancen cada any.

Articles recents de la comissió de territori i sostenibilitat

Pel dret a l’habitatge digne a Vilassar de Mar

El 10è butlletí "Tot a Babord" que s'està repartint aquest dies pel poble està centrat en l'habitatge. En aquest número reflexionem sobre el dret a l'habitatge, expliquem que hem fet a l'Ajuntament (3 mocions i acords de pressuposts), proposem 5 objectius i 16 actuacions concretes, expliquem què són els desnonaments invisibles, i entrevistem a representants de la Xarxa d'Habitatge del Baix Maresme. Podeu llegir ací l'article de portada del butlletí.

Continueu llegint ...

Zones verdes: aparcar a la via pública, necessitat o caprici?

Ja podeu llegir l'article dels grups municipals de juliol 2018. Aquest mes ha triat el tema ERC-VdM diu Sí: "Zones verdes: aparcar a la via pública, necessitat o caprici?". Nosaltres no qüestionem les zones verdes, sinó com aquestes han estat implementades per part de l'equip de govern.

Continueu llegint ...

Amb una Rierada festiva, arribarà el bon temps. A l'estiu, diuen, tota cuca "sobreviu"

El tema de l'article dels grups municipals d'aquest mes va ser triat pel Grup Demòcrata, que va proposar: Ja ha arribat el bon temps. Tenim el poble preparat per gaudir-ne?"

L'article de Babord reflexiona sobre la necessitat d'una bona planificació i un treball continuat de tot l'any i assenyala els efectes negatius d'un ús intensiu i massiu de la franja costanera.

Continueu llegint ...

* D'acord amb la Directiva Europea 2009/136/CE, us informem que aquest lloc web utilitza galetes o cookies. - * - Els marcs de Facebook i Twitter afegeixen galetes i trackers (recomanem que bloquegeu les galetes de tercers=d'altres llocs). - * - Podeu acceptar l'ús de galetes prement aquest botó Llegeix la nostra politica de galetes