He vist els grans voltors damunt d’un mar de boira.
Però res no ha acabat, i no sé de cap pèrdua.

Joan Margarit (“Cap altre inici”, 2017)

 

Les vacances estiuenques al nostre poble, com d’altres al Maresme, comporten un ús intensiu i massiu de la franja costanera: el mar, la platja, les dutxes, el passeig, els espigons, les guinguetes, la restauració, els passos subterranis, els ascensors, el ferrocarril, els vehicles motoritzats, les bicicletes, la carretera, la ronda, els carrers i les voreres, els vials agrícoles, les rieres, els conreus, els jocs infantils, l’esport, els aparcaments disponibles, l’oferta comercial,  els mercats, la zona industrial...

Durant tot l’any ens preocupen la mobilitat sostenible, la qualitat de l’aigua, la puresa de l’aire, la limitació acústica, la neteja de la sorra, la dels carrers, la recollida selectiva de la brossa, la preservació de les zones protegides, els serveis eficients, l’accessibilitat, la seguretat viària i de les persones, la dependència, la senyalització efectiva, el mobiliari urbà adient i ben conservat, una xarxa higiènica de clavegueram, l’habitatge, els allotjaments turístics, la il·luminació justa, l’atenció ciutadana, l’oferta cultural, l’educació ambiental, la informació ciutadana, la comunicació fluida, l’entreteniment saludable, la regulació convenient, en fi, mantenir un poble endreçat, acollidor.

No ha estat fàcil disposar i preservar tot el que caldria. La construcció de la línia de ferrocarril comportà la desaparició de la pràctica totalitat de maresmes del nostre litoral. Una segona barrera en forma de carretera engolí amb el passeig de palmeres, la tranquil·litat a canvi de molta contaminació i risc circulatori. Avui tothom reconeix la necessitat del tren, mentre es manté tossut el clam per pacificar la N-II.

Per voluntat popular fa anys es va descartar el projecte d’un port a Vilassar de Mar i això fou positiu. Els ports esportius d’Arenys de Mar, el de Mataró i la impermeabilització de terrenys, afecten l’aportació de sorra a les nostres platges. Tampoc sembla gens convenient la congestió deguda a la transformació en centre comercial del de Premià de Mar. El projecte per unir amb una senda les platges de Vilassar i Premià ha de preservar la vegetació dunar autòctona, principalment flora psammòfila, gairebé desapareguda.

Articles recents de la comissió de territori i sostenibilitat

Pel dret a l’habitatge digne a Vilassar de Mar

El 10è butlletí "Tot a Babord" que s'està repartint aquest dies pel poble està centrat en l'habitatge. En aquest número reflexionem sobre el dret a l'habitatge, expliquem que hem fet a l'Ajuntament (3 mocions i acords de pressuposts), proposem 5 objectius i 16 actuacions concretes, expliquem què són els desnonaments invisibles, i entrevistem a representants de la Xarxa d'Habitatge del Baix Maresme. Podeu llegir ací l'article de portada del butlletí.

Continueu llegint ...

Zones verdes: aparcar a la via pública, necessitat o caprici?

Ja podeu llegir l'article dels grups municipals de juliol 2018. Aquest mes ha triat el tema ERC-VdM diu Sí: "Zones verdes: aparcar a la via pública, necessitat o caprici?". Nosaltres no qüestionem les zones verdes, sinó com aquestes han estat implementades per part de l'equip de govern.

Continueu llegint ...

Amb una Rierada festiva, arribarà el bon temps. A l'estiu, diuen, tota cuca "sobreviu"

El tema de l'article dels grups municipals d'aquest mes va ser triat pel Grup Demòcrata, que va proposar: Ja ha arribat el bon temps. Tenim el poble preparat per gaudir-ne?"

L'article de Babord reflexiona sobre la necessitat d'una bona planificació i un treball continuat de tot l'any i assenyala els efectes negatius d'un ús intensiu i massiu de la franja costanera.

Continueu llegint ...

* D'acord amb la Directiva Europea 2009/136/CE, us informem que aquest lloc web utilitza galetes o cookies. - * - Els marcs de Facebook i Twitter afegeixen galetes i trackers (recomanem que bloquegeu les galetes de tercers=d'altres llocs). - * - Podeu acceptar l'ús de galetes prement aquest botó Llegeix la nostra politica de galetes