Publicat en el butlletí municipal  "VdM Revista d'informació de l'Ajuntament de Vilassar de Mar". Del 21/04/2016 al 20/05/2016.

Els darrers 60 anys, el disseny dels municipis i el seu urbanisme ha tingut en compte i ha propiciat la incorporació del vehicle a la nostra vida. Això ha deixat que els carrers siguin en un 80% dedicats al trànsit dels vehicles motoritzats i un 20% als vianants. Els carrers són utilitzats majoritàriament per a l’ús del cotxe i queda relegat l’ús que en pot fer el ciutadà sense vehicle motoritzat. Les inversions que han fet les institucions han estat majoritàriament en els vials destinats a la circulació i aparcament dels vehicles motoritzats front les inversions en el desenvolupament i manteniment de voreres accessibles per a tothom. També cal fer referència a la mobilitat interurbana on la preferència del vehicle privat sobre el transport públic és abismal. A Vilassar de Mar això té repercussió en la difícil sostenibilitat de les zones on es desenvolupen els itineraris que tenen com origen o final el poble i els que travessen el municipi (N-II per exemple).

Defensar una cultura de la mobilitat sostenible vol dir propiciar-la a les escoles i a la societat civil. Vol dir facilitar voreres àmplies i accessibles, carrils bici i una bona xarxa de bus per fer els itineraris interns del poble. Hem de buscar la manera de resoldre amb transport públic els itineraris dins del municipi i entre municipis veïns (bici + tren, bus urbà + tren, etc) i especialment hem de començar a resoldre l’impacte que té la N-II en la vida de la gent del nostre poble.

Cal voluntat política i perseverança per fer-ho. Ja en el programa electoral de Babord ho destacàvem com un objectiu que calia aconseguir. El nostre posicionament polític és de transformació d’aquesta tendència dels darrers anys i de retorn de l’espai públic dels carrers als ciutadans perquè puguin triar a l’hora de fer els seus itineraris diaris el tipus de mobilitat que els sigui més atractiu i més favorable optant entre anar caminant, en bicicleta, en transport públic o vehicles motoritzats de manera que es garanteixi el bé comú de la sostenibilitat del poble. Cal transparència i participació i és necessari el màxim consens sobre les mesures a aplicar, per tal de garantir i afavorir les activitats econòmiques que es desenvolupen en el municipi (agrícoles, comercials, i de serveis).

Des de Babord entenem el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS) que està desenvolupant actualment l’Ajuntament, com una eina de planificació que ha de proposar una sèrie de propostes/actuacions que han de permetre millorar la mobilitat de les persones dins del poble en la seva activitat diària, fent-la més sostenible, ambientalment, econòmicament i socialment. Volem que aquest projecte d’elaboració del PMUS de VdM sigui participatiu pel que fa a la ciutadania, volem que la gent se’l senti seu i no hi ha millor pedagogia sobre la mobilitat que la participació en el seu disseny ja que acabarà afectant la nostra vida en els propers anys. Finalment ha de ser una eina de transformació que permeti aconseguir els objectius abans descrits i incorporar-nos en el procés de fer el planeta més habitable.

Articles recents de la comissió de territori i sostenibilitat

Pel dret a l’habitatge digne a Vilassar de Mar

El 10è butlletí "Tot a Babord" que s'està repartint aquest dies pel poble està centrat en l'habitatge. En aquest número reflexionem sobre el dret a l'habitatge, expliquem que hem fet a l'Ajuntament (3 mocions i acords de pressuposts), proposem 5 objectius i 16 actuacions concretes, expliquem què són els desnonaments invisibles, i entrevistem a representants de la Xarxa d'Habitatge del Baix Maresme. Podeu llegir ací l'article de portada del butlletí.

Continueu llegint ...

Zones verdes: aparcar a la via pública, necessitat o caprici?

Ja podeu llegir l'article dels grups municipals de juliol 2018. Aquest mes ha triat el tema ERC-VdM diu Sí: "Zones verdes: aparcar a la via pública, necessitat o caprici?". Nosaltres no qüestionem les zones verdes, sinó com aquestes han estat implementades per part de l'equip de govern.

Continueu llegint ...

Amb una Rierada festiva, arribarà el bon temps. A l'estiu, diuen, tota cuca "sobreviu"

El tema de l'article dels grups municipals d'aquest mes va ser triat pel Grup Demòcrata, que va proposar: Ja ha arribat el bon temps. Tenim el poble preparat per gaudir-ne?"

L'article de Babord reflexiona sobre la necessitat d'una bona planificació i un treball continuat de tot l'any i assenyala els efectes negatius d'un ús intensiu i massiu de la franja costanera.

Continueu llegint ...

* D'acord amb la Directiva Europea 2009/136/CE, us informem que aquest lloc web utilitza galetes o cookies. - * - Els marcs de Facebook i Twitter afegeixen galetes i trackers (recomanem que bloquegeu les galetes de tercers=d'altres llocs). - * - Podeu acceptar l'ús de galetes prement aquest botó Llegeix la nostra politica de galetes